Novosti

Politika

Batina za Jakova

Najveće partije varaždinskog kraja počupale su se ovih dana oko spomenika koji ne memorira nijedan rat iz 20. stoljeća, nego fatalni požar iz 1776. godine. HDZ je skočio zbog posvete ‘jednom piromanu’ umjesto da je podignut ‘spomenik hrvatskim braniteljima’

Jbrhhwa43nqtgd27gnpe58cekf0

Sporna ploča u Sračincu (foto Facebook)

Najveće partije varaždinskog kraja počupale su se ovih dana oko spomenika koji ne memorira nijedan rat iz 20. stoljeća, nego fatalni požar iz 1776. godine. Točnije, vlasti tamošnje općine Sračinec, a u rukama HNS-a, dale su otkriti reljef s natpisom o izbijanju povijesne vatre u kojoj će izgorjeti pola Varaždina, pa će se banska uprava iz te metropole preseliti konačno u Zagreb. HDZ je uto skočio zbog takve posvete ‘jednom piromanu’ nalik onima današnjim ‘po cijeloj Dalmaciji’, umjesto da je podignut, naravno, ‘spomenik hrvatskim braniteljima’. Očitovala se i Narodna stranka – Reformisti, da dotični monument predstavlja ‘prelazak granice gdje prestaje umjetnost i umjetnička sloboda, a počinje ljudska glupost’.

Što je toliko razgnjevilo sračinečke opozicionare, izuzev fakta da spomenik memorira slučajnu nesreću u izvedbi jednog davnog žitelja te općine? Prozvani antihrvatski piroman iz 18. stoljeća jest 14-godišnji Jakov Vrček koji je u izvjesnog varaždinskog gazde zarađivao gašenjem živog vapna. Uslijed teške zubobolje, mali nadničar je posegnuo za smirujućim duhanskim dimom, ali ga je omela jedna nervozna krmača, i žar s cigarete pao je na slamu te se proširio. Dječak je na koncu izbatinan, a toj će se kazni jednog dalekog dana – jednog dalekog stoljeća – pridodati dramatična politička osuda.

Znajući aktualne okolnosti, 241 godinu kasnije, nije nam se čuditi što lokalni političari ne uzimaju u obzir da nesretni Jakov ipak nije imao zdravstveno osiguranje. I što se u toj dobi prehranjivao gašenjem živog vapna, a zubobolju nije imao čime valjano utrnuti, pa je nehotice zapalio i grad. Oni se ne bave ni današnjom sirotinjom, osim što je sami vrijedno proizvode smanjivanjem njezinih prava, i zatim se zgražaju nad memorijalno-umjetničkim vrludanjima svoje konkurencije. A nije toliko važno bedasto zavičajno posvajanje jedne davne nepažnje koja će narasti do katastrofalnih razmjera. Ne onoliko koliko je kataklizmički tragičan pristup naših stranaka već i neobaveznom iščitavanju analogija s onodobnim nam prilikama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više