Novosti

Kronika

Benkovac: Ključevi za 21 porodicu

Nakon više od 20 godina, obitelj Živka Vojvodića uselila se u novi stan. ‘Sad nas čeka kućenje. Nešto ćemo namještaja donijeti iz stare kuće, a za ostalo ćemo se snaći’, govori on

Uručenjem ugovora o najmu i ključeve stanova u novosagrađenoj zgradi u Benkovcu, za 21 porodicu bivših nosilaca stanarskog prava i doseljenika iz BiH otvoreno je novo poglavlje u životu. Zgrada je izgrađena u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) koji provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ). Osim Nikole Mažara, državnog tajnika SDUOSZ-a, događaju su prisustvovali predstavnici donatora, RHP-a, Razvojne banke Vijeća Europe, predstavnici UNHCR-a kao partnera u provođenju projekta te predstavnici Zadarska županije i grada Benkovca. Prilikom predaje ključeva rečeno je da je taj projekt, ukupne vrijednosti 11,3 milijuna kuna, realiziran donatorskim sredstvima iz fonda RHP-a, uz sufinanciranje države u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti projekta.

- Ne gledamo na vjeru i na nacionalnost, nego gledamo na muku i patnju. I nakon 25 godina uspjeli smo pokazati da svatko ima pravo na svoj krov - rekao je Mažar, ističući da je sada u Benkovcu riješeno važno životno pitanje za ukupno 75 ljudi.

Među onima koji su dobili ključeve je i Živko Vojvodić koji je živio u Benkovcu do 1995. godine, i to u zgradi udaljenoj dvjestotinjak metara od nove u kojoj će se skućiti njegova porodica: supruga Mira, sin Vuk, kćerka Milica, zet Srđan i unuka Ela.

- Nakon što smo izbjegli iz Benkovca, otišao sam u Banjaluku i 2002. sam podnio zahtjev za stambeno zbrinjavanje, a vratio sam se 2010. godine – govori Živko. On i porodica od povratka do useljenja u novi stan živjeli su u Kuli Atlagića u kući Živkove sestre.

- Živjeli smo u jednoj sobici, u neuslovnom smještaju, pa sam se morao snalaziti za popravke – priča nam Živko dok se bori s osjećajima: tugom što je na stan morao čekati skoro četvrt vijeka i sreće što se useljava u stan od 73 kvadrata, sa dvije sobe i dnevnim boravkom.

- Sad nas čeka kućenje. Nešto ćemo namještaja donijeti iz stare kuće, a za ostalo ćemo se snaći - ističe Živko, dodajući da u porodici radi samo zet, a da on, kako ima tek 61 godinu, nema pravo na mirovinu.

U novi stan se useljava i Boja Lakić koja je također na stan čekala preko 20 godina i u koji će se uselili s kćerkom i unukom.

- U Oluji smo izbjegli u Zemun, a 2004. godine muž i ja podnijeli smo zahtjev za stan. Kad sam bila četvrta na listi, a onda je muž umro, pa sam sve papire morala ponovo vaditi, a slično je bilo i kad se udala ćerka. Obećanja, a stana ni od kuda – kaže Boja Lakić i nastavlja:

- Bila sam na dosta adresa, ali to nisu bili stanovi nego šupe. Dok sam živjela u Benkovačkom Selu, predstavnici UNHCR-a, koji su došli da vide gdje živim, rekli su da ću sigurno biti prva na redu. Nemam ništa osim penzije od 1.357 kuna. Jer da sam imala veću, iznajmila bih sobu. Ipak, čekala sam i dočekala. Hvala svima koji su mi pomogli da dočekam - kaže Boja koja će, kako to već život zna urediti, i u novoj zgradi biti Živkova komšinica kao i onomad u staroj do 1995. godine.

Useljenjem u stanove zgrade u Benkovcu priveden je kraju još jedan projekt RHP-a. Podsjetimo, u stambenu zgradu u Korenici u septembru 2015. uselilo se 29 porodica, a svečano useljenje 40 porodica u dvije višestambene zgrade u Kninu upriličeno je početkom oktobra prošle godine. Pri kraju je i projekt rekonstrukcije i dogradnje doma za starije i nemoćne osobe u Glini. Građevinski dio je završen, a Sisačko-moslavačka županije preuzela je brigu o domu u julu prošle godine. Kako nam je predviđeno, u dom će biti osiguran smještaj za 75 najugroženijih starijih i nemoćnih osoba.

Od predviđene kupovine 101 stana na i izvan područja od posebne državne skrbi, do sada je kupljeno 97 stambenih jedinica, a u toku je provođenje projekta obnove, rekonstrukcija ili izgradnja 62 obiteljske kuće namijenjene porodicama čije su kuće uništene ili oštećene u ratu. Za prvih 18 obiteljskih kuća na području Hrvatske odabran je izvođač radova i potpisani su ugovori o javnim radovima, dok je za drugih 12 kuća u toku izbor izvođača radova, ističu u SDUOSZ-u.

Hrvatskoj su u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja odobrena sredstva za financiranje šest potprojekata u iznosu od 14,4 milijuna eura i isključivo se sastoje od direktnih donacija pojedinih zemalja donatora neovisno od fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i dijelom od neutrošenih EU sredstava. Hrvatska sufinancira četvrtinu vrijednosti potprojekata, pa njihova ukupna vrijednost iznosi nešto više od 19 milijuna eura.

S obzirom na najavljena dodatna donatorska sredstva od Sjedinjenih Američkih Država, ali i još nekih izvora, SDUOSZ je krajem januara poslao na razmatranje još tri nova projekta: izgradnju višestambene zgrade u Vukovaru, kupnju 38 stanova, kao i obnovu ili izgradnju 25 obiteljskih kuća na području posebne državne skrbi. Ukupna vrijednost novopredloženih projektnih prijedloga iznosi oko četiri miliona eura.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više