>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše Novosti

Beograd podiže spomenik Dijani Budisavljević

Do sredine iduće godine odabrat će se idejno rješenje za spomenik koji bi se trebao napraviti do kraja 2019. godine

Diana Budisavljević, humanitarka iz razdoblja Drugog svjetskog rata poznata po spašavanju srpske djece iz Jasenovca, dobit će spomenik u Beogradu. Spomenik će biti smješten na Savskom keju, na lijevoj obali Savi, pored spomenika žrtvama logora na Sajmištu, odlučio je u srijedu beogradski Odbor za podizanje spomenika.

‘Odbor će do kraja ove godine raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Dijani Budisavljević. Očekujemo do sredine naredne godine imamo izabrano rešenje za spomenik kako bi ono bilo realizovano u drugoj polovini godine‘, prenose mediji riječi predsjednika Odbora Gorana Vesića.

Govoreći o važnosti Dijane Budisavljević za srpsku zajednicu, Vesić je rekao da je ona spasila 15.336 djece iz ustaških logora smrti. ‘Deca koju je spasavala bila su uglavnom sa Korduna i Kozare. Dijanina akcija bila je jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu. Sećanjem na herojski čin Dijane Budisavljević borimo se protiv revizije istorije jer je sve više pokušaja u Hrvatskoj da se smanji broj žrtava u Jasenovcu kao i da se ovaj strašni logor smrti prikaže kao radni logor za zabavu‘, poručio je zamjenik gradonačelnika Beograda.

Dijana Budisavljević, rođena Obexer, humanitarka je austrijskog porijekla koja je u vrijeme ustaške NDH iz logora smrti Loborgrad, Gornja Rijeka, Stara Gradiška, Jasenovac, Mlaka… spasila više od 13.000 djece, najviše srpskog porijekla, o čemu je pedantno vodila dokumentaciju.

Prije osam godina, pokrenuta je inicijativa grupe građana, na čelu s Franjom Kalođerom, da Dijana Budisavljević dobije spomenik i ulicu u Zagrebu, a prošle godine po njoj je imenovan park u Sisku pored kojeg se nalazi dječje groblje na kojem leže stradali iz dječjeg sisačkog logora.

1/1