>

novosti logo

Piše Novosti

Beogradski sud nakon 12 godina donio presudu za pokolj civila u Lovasu

Bivši pripadnici JNA i paravojne postrojbe Dušan Silni za zločine počinjene nad 62 civila 1991. godine osuđeni su ukupno na 47 godina zatvora

Nakon 12 godina sud u Beogradu u četvrtak je proglasio krivim bivše pripadnike JNA i paravojne postrojbe Dušan Silni za zločin u kojem su u listopadu i studenom 1991. godine u istočnoj Slavoniji stradala 62 civila.

Sudsko vijeće tročlanog suda Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je Željka Krnjajića, Milana Devčića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radislava Josipovića, Sašu Stojanovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera na ukupno 47 godina.

Milan Devčić dobio je osam godina zatvora, Saša Stojanović sedam, Željko Krnjajić, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni su na po šest godina, Darko Perić i Radovan Vlajković dobili su po pet, a Radislav Josipović na četiri godine.

Tako je suđenje, koje je započelo prije 12 godina, konačno okončano, ali presude još nisu pravomoćne, jer je na njih moguće uložiti žalbu u roku od 30 dana.

Pet okrivljenika - Ljuban Devetak, Dragan Bačić, Petronije Stevanović, Aleksandar Nikolaidis i Milan Radojčić – su u međuvremenu preminuli, a proces protiv Miodraga Dimitrijevića razdvojen je zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Kako stoji u optužnici, Devetak je početkom listopada 1991. godine, zajedno s pripadnicima stranke Srpska narodna obnova, pod vodstvom Mirka Jovića, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca.

Imali su namjeru napasti selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro, prema optužnici, optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama. U napadu su pobili najmanje 21 osobu. Prema prvotnoj optužnici, prvooptuženi Devetak, te Devčić i Radojčić, optuženi su i da su svojim ponašanjem potaknuli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe Dušan Silni natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA. Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina ranjena. Tijekom sudskog postupka broj žrtava je smanjen sa 69 na 29, jer su pojedini okrivljenici u međuvremenu preminuli.

Miloš Rošić, aktivist udruge Žene u crnom, izjavio je za N1 kako je 'ova današnja presuda pokazala, kao i mnoge prethodne, da sudska pravda ne znači pravdu za žrtve, da ona često znači jedan blagonakloni odnos prema počiniteljima teških zločina kao što je ovaj u Lovasu'.

'Mislim da Srbija, koja je dugo godina poricala da je započela rat, ima tendenciju zločine predstavljati kao izolirane incidente i da nije država sudjelovala u tome, iako znamo da su odlukom krnjeg Predsjedništva iz listopada 1991. sve paravojne formacije stavljene pod kontrolu JNA', istaknuo je Rošić.

Eugen Jakovčić iz Documente za N1 je izjavio kako su kazne puno manje u odnosu na one iz prve presude 'što pokazuje da ako se suđenja za ratne zločine otežu ovako dugo da pravdu možemo nazvati takozvanom pravdom'.

S obzirom na to da okrivljeni još uvijek imaju pravo žalbe, ne zna se kada će postupak biti pravomoćno okončan.

1/1