>

novosti logo

Beskompromisni, prepoznati, nagrađeni

Pokretanjem projekta YIHR.hub, novog, besplatnog suradničkog prostora koji će biti otvoren za korištenje organizacijama civilnog društva, inicijativama, mladima i svim ljudima koji žele promijeniti svijet, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske proslavila je 28. novembra u Zagrebu svoj 11. rođendan. Rođendanska proslava pod geslom ‘11 godina beskompromisne borbe za ljudska prava’ protekla je u znaku nedavno dobivene prestižne nagrade za ljudska prava Vaclav Havel koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe. Tu nagradu dobila je regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava u kojoj je i Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj.

Obraćajući se prisutnima, osnivač i prvi direktor Inicijative Mario Mažić naglasio je da se za 11 godina djelovanja ni jednom nije desila situacija u kojoj bi se mogle kompromitirati vrijednosti te udruge.

- Napadi na Inicijativu su bili brojni, ali se iz takvih situacija isprofilirao naš pristup – umjesto da se prepadnemo, povučemo ili razmišljamo kako da ovo ne bude neugodna situacija, pa da zašutimo, mi smo reagirali prema MUP-u i DORH-u, tako da su oni koji su nas napadali osjetili i neke reperkusije - rekao je Mažić.

- U tih 11 godina imali smo puno uspjeha, ali se često nije ostvarilo ono što smo tražili. Dapače, neke stvari idu na gore. Hrvatska nije u razvojnim regionalnim inicijativama za mlade, ne podržava REKOM, regionalnu komisiji za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim u ratovima 1990-ih… Jedna žena iz Vukovara kojoj smo pomagali i koja je jedan od zaboravljenih slučajeva jer je njen suprug Srbin nestao u tom gradu prije rata, još uvijek traži njegove kosti. Zato je jasno da naš posao nije ni približno gotov, iako smo se u početku nadali da ćemo zatvoriti organizaciju kad Hrvatska bude ulazila u EU. Nažalost, mnogo toga se otada promijenilo na gore. Zato mi je drago da je organizacija zadržala duh hrabrosti i uvjerenje u pravdu - dodao je Mažić.

O novijim aktivnostima Inicijative govorio je programski direktor Nikola Puharić.

- Imali smo brojne aktivnosti, ostvarili smo pomake, ali nismo uvijek bili uspješni u stvarima koje smo zagovarali u našem društvu. Zato bih Inicijativi poželio da ne postoji još 11 godina i da živimo u društvu u kojem ne treba stalno dokazivati da zločinci nisu heroji te da manjine treba štiti - rekao je Puharić.

U okviru događaja predstavljen je projekt ​Social Innovators i pod Puharićevim moderiranjem održana panel diskusija o tome kako povećati zaposlenost diplomiranih humanista i društvenjaka, kao i popularizirati rad u organizacijama civilnog društva. Sve je obogatio nastup zbora Domaćigosti koji je pod vodstvom Jovane Lukić otpjevao nekoliko tradicionalnih pjesama iz regiona. Rođendanskoj proslavi prisustvovao je velik broj nevladinih aktivista.

1/4