>

novosti logo

Kronika Kronika

Beskonačno mjerenje

Nastavlja se zemljišnoknjižni ping-pong na relaciji Općinski sud Karlovac – mještani Drežnice: Ogulinski geodeti trebaju ponovno snimiti područje Drežnice, ali mještani upozoravaju da je to već učinjeno – i to loše

Pisali smo već o tome da se stanovnici Drežnice 21 godinu ne mogu upisati kao vlasnici svojih nekretnina: otkako je u veljači 1995. Županijski sud u Karlovcu zemljišne knjige stavio izvan snage, mještani nekada najveće katastarske općine na ogulinskom području danas su samo posjednici, ali ne i knjižni vlasnici svojih djedovina. Njihovu zemlju i šume otada prisvaja država, ali i neki pojedinci s dobrim vezama u gradskim strukturama.

Krajnje sumnjiv akt poništenja zemljišnih knjiga karlovački je sud svojedobno obrazložio njihovom istrošenošću i shodno tome neupotrebljivošću. Općinski sud u Karlovcu, pod čijom je ingerencijom ovo područje, poslao je ‘Novostima’ odgovor u kojemu se najprije podsjeća kako je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić donio odluku o osnivanju zemljišnih knjiga za katastarsku općinu Drežnica, ali ‘prije toga grad Ogulin i tamošnja Geodetska uprava trebaju izvršiti geodetske predradnje ucrtavanja cesta prema Zakonu o cestama te upisa zemljišta prema šumsko gospodarskim osnovama’.

U izjavi koju je potpisala glasnogovornica suda Tihana Laptalo Medarić piše da je, prema navodima službenika katastra u Ogulinu, stanje katastarskih operata za katastarsku općinu Drežnica dosta loše, tako da su navedene predradnje nužne za početak osnivanja zemljišnih knjiga za tu općinu. No Drežničanka Branka Radulović kaže da su ogulinski geodeti još prije nekoliko godina snimali stanje na terenu, ali da su posao napravili šlampavo.

- Krivo su nam upisali broj kuće koju smo tada renovirali: umjesto broja 25 upisali su 24a, koji tu nikada nije postojao. Također, snimali su Drežnicu iz zraka, ali im se nijedna čestica nije podudarala s prijašnjim stanjem u katastru. Toliko o ogulinskim geodetima - napominje Branka Radulović.

Iako je nejasno u kojem će roku geodeti napokon izvršiti potrebne predradnje – neće valjda proteći još dva desetljeća – iz karlovačkog suda kažu da je promet nekretnina na tom području nastavljen putem polaganja isprava u kartone zemljišta i evidencije Katastra. Informacija se ne čini vjerodostojnom jer Drežničani i dalje s pravom tvrde da knjige položenih isprava nisu nikakvo jamstvo vlasništva. Njega osigurava isključivo vlasnički list, koji je zbog stavljanja zemljišnih knjiga izvan snage i dalje nemoguće dobiti. Drežničani podsjećaju da je riječ o političkom problemu za koji se nitko ne zauzima, počevši od Grada Ogulina do tamošnjih predstavnika Vijeća srpske nacionalne manjine kojima nedostaje kreativnosti i inicijative.

1/1