Novosti

Politika

‘Besmrtni partizanski odred’ po drugi put među Zagrepčanima + FOTOGALERIJA

Zagreb je 8. svibnja okupiran samo za simpatizere ustaškog režima koji je četiri godine činio masovne zločine prema nevinim građanima Hrvatske. Za sav ostali demokratski svijet Zagreb je taj dan osvanuo slobodan, poručio je Franjo Habulin

Na Dan oslobođenja Zagreba, 8. maja, antifašistička povorka ‘Besmrtni partizanski odred’, čiji su učesnici nosili portrete svojih bližnjih koji su borili protiv fašizma, prošla je centrom Zagreba. Povorku, u kojoj je bilo preko 200 ljudi, predvodili su članovi Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), a u njoj je bio i ambasador Ruske Federacije Anvar Azimov.

Ispred HNK-a, odnosno na nekadašnjem Trgu maršala Tita, upriličen je prigodni program uz govore i pjesme, a pušteni su i baloni koji su simbolizirali 74. godišnjicu oslobođenja. Kako je rekao Franjo Habulin, predsjednik SABA-e, ovim maršem obilježeni su Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

- Ta su tri datuma povezana jer da nije bilo pobjede nad fašizmom, ne bi bilo ni Dana Europe - rekao je Habulin

- Danas ima onih koji kažu da je ulaskom partizana Zagreb okupiran od Jugoslavenske armije. Kažu da hrvatski građani nisu smjeli govoriti hrvatski, da nismo smjeli izvoditi hrvatsku himnu. Čiste laži. Zagreb je 8. svibnja okupiran samo za simpatizere ustaškog režima NDH koji je četiri godine činio masovne zločine prema nevinim građanima Hrvatske. Za sav ostali demokratski svijet Zagreb je osvanuo slobodan, oslobođen nacifašističke okupacije, oslobođen od domaćih kvislinga koji su bili sluge okupatora - dodao je on.

- Iako slavimo značajnu obljetnicu za ovaj grad i zemlju, revizionisti i simpatizeri ustaštva obmanjuju hrvatske građane, a posebno mlade koji nisu imali priliku proučavati povijest Drugog svjetskog rata i NOB-a. Ovo je odgovor njima i istina koju hrvatski građani moraju čuti i moraju znati. Osim maršem želimo odati počast i izraziti zahvalnost onima koji su u toj borbi dali najvrednije što su imali – svoje živote. Kad gledamo ove slike, gledamo mlade ljude; svaki od njih je drugačiji, imao je svoj život, svoju sudbinu, svoju obitelj. Međutim imali su nešto zajedničko; imali su duh zajednički duh težnje prema slobodi i bili spremni žrtvovati sebe i dati život za slobodu - poručio je Habulin i zahvalio svima koji su dali ogroman doprinos u konačnom slamanju fašizma.

Ambasador Azimov naglasio je da ovaj marš u Hrvatskoj i u preko 90 zemalja svijeta s milionima učesnika ima veliko političko značenje.

- To je dan sjećanja za one kojima smo dužnici u današnjem vremenu. Naš dug je sjećati se vojnika Crvene armije, jugoslovenskih partizana i vojnika drugih zemalja koje su slomile kičmu fašizmu i oslobodile Europu. Današnji su antifašisti u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama čast i savjest današnjeg svijeta, rekao je i dodao da će se na Dan pobjede, 9. maja, u Moskvi i drugim gradovima okupiti milioni ljudi - kazao je Azimov i dodao da je samo u Hrvatskoj poginulo 10.000 pripadnika Crvena armije.

Najavio je da ću na Dan pobjede biti otkriven spomenik u Gunji u čast dvojice poginulih pilota.

- Sa žaljenjem u zadnje vrijeme pratimo historijski revizionizam, umanjivanje uloge partizana i SSSR-a u pobjedi, a istovremeno veličanje fašizma koji se naziva herojskim. Izjednačavaju se komunizam i fašizam kao totalitarizmi - rekao je Azimov, ističući da će oni koji su se zajedno borili protiv fašizma ponovo biti zajedno i boriti se protiv zajedničkog neprijatelja, a to je terorizam.

Prisutnima se u ime mladih antifašista obratio i Aleksandar Dolić, ističući loše stanje u Hrvatskoj 1990-ih za što veliku zaslugu imaju HDZ, SDP, a posebno Franjo Tuđman.

- Žao mi je kad vidim njegovu sliku među slikama ostalih heroja - rekao je Dolić.

Vilim Matula i Dubravka Ostojić recitirali su stihove ‘Jame’ Ivana Gorana Kovačića i pročitali imena narodnih heroja koje je dao Zagreb. Partizanski zbor i troje članova ruskog udruženja Kalinka iz Međimurja otpjevali su repertoar borbenih jugoslovenskih i sovjetskih pjesama.

Među okupljenima su bili članovi delegacije sekcije Prve proleterske divizije na čelu sa Zlatkom Duplančićem. Oni su ranije tokom dana, zajedno sa svojim domaćinima iz SABA-e, položili vijence u Vrbovcu gdje je poginulo preko 160 pripadnika divizije.

Podsjetimo, akcija ‘Besmrtni puk’ pokrenuta je u ruskom gradu Tomsku 2012. godine, a danas se održava u preko 90 zemalja svijeta.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više