Novosti

Kronika

Бeсплaтни уџбeници

Зajeдничкo вeћe oпштинa нaстaвљa пoмaгaти нaстaви нa српскoм jeзику: Прeдсeдник ЗВO-a Срђaн Jeрeмић читaнкe зa 270 ђaкa je уручиo вoдитeљимa нaстaвe пeт срeдњих шкoлa

63rxdcz2o2kyskhezvet6yv1lgg

Čitanke u udžbenici stižu u škole

Više od 270 učenika prvih i drugih razreda gimnazije i srednjih strukovnih škola u nastavi na srpskom jeziku i pismu po modelu A na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, dobilo je besplatne čitanke i udžbenike za srpski jezik. Donaciju je obezbedilo Zajedničko veće opština kroz projekat prema Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Ulažemo velike napore kada je u pitanju obrazovanje srpske dece na maternjem jeziku i pismu jer želimo finansijski pomoći njihovim roditeljima, a s druge strane afirmisati model A kao najznačajniji model obrazovanja pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj koji doprinosi očuvanju naše prosvetne autonomije - istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić koji je čitanke uručio voditeljima nastave pet srednjih škola. Zbog aktuelnih demografskih trendova sve je manje učenika u školama pa tako i u nastavi na srpskom jeziku.

- Nažalost, ove godine smo upisali samo 17 učenika u opšti smer, a jezički smo izgubili - kaže voditeljka nastave na srpskom jeziku Anđelka Savić. Pad od desetak učenika beleži i Ekonomska škola Vukovar, a u Srednjoj školi u Dalju je svega 7 upisanih na prvoj godini ekonomskog smera. Jedino se Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru može pohvaliti.

- Ove godine smo upisali 131 učenika od kojih 58 u nastavi na srpskom jeziku što je drugi rezultat u poslednjih deset godina. Roditelji i učenici su prepoznali rad i projekte naše škole, obnovu i odluku resornog ministarstva po kojoj smo najbolja strukovna škola u Vukovarsko-sremskoj županiji, a četvrta škola u regionu Slavonije i Baranje - kaže direktor Đorđe Lukić.

Zahvaljujući Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine ZVO je i ove godine osigurao 188 školskih torbi za sve đake prvake u nastavi po modelu A u 17 osnovnih škola koje su dopremljene iz Novog Sada. Sredstvima u iznosu od 3,4 miliona dinara kupljene su radne sveske za sve učenike od 1. do 5. razreda, dok su za sve ostale osnovce potreban iznos izdvojili ZVO i nekoliko jedinica lokalne samouprave. Kroz saradnju ZVO-a i Grada Subotice stiglo je takođe 500 paketa školskog pribora za đake od 1. do 4. razreda.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više