Novosti

Društvo

Bespomoćni Petrinjci

Već duže vrijeme adolescenti i mladi iz Petrinje nemaju pristup psihološkoj podršci jer je Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja do daljnjeg u stanju mirovanja zbog odlaska psihologa

Large intrigator  dragan

Hrvatski dom u Petrinji (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Već duže vrijeme adolescenti i mladi iz Petrinje nemaju pristup psihološkoj podršci jer je Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja do daljnjeg u stanju mirovanja zbog odlaska psihologa. Na taj problem upozorili su iz građanske inicijative Petrinjsko proljeće, odakle su stava da je gradska HDZ-ova vlast grubo zanemarila zakonsku obvezu brige o djeci, za kojom povećana potreba postoji osobito nakon razornog potresa krajem 2020. godine. Prije desetak dana ipak je raspisan natječaj za diplomiranog psihologa, odnosno voditelja savjetovališta, no kako će rezultati natječaja biti poznati tek za 45 dana, Petrinjci će se još načekati u redu za psihološku pomoć.

Članica inicijative Marta Kalfić u razgovoru za Novosti kazala je da se dotadašnji psiholog i psihoterapeut iz Savjetovališta Armin Hadžić, koji je pomogao brojnim mladima u tom gradu, odselio iz Petrinje jer u njoj nije vidio ni životnu ni radnu perspektivu, posebno nakon što je njegovo radno mjesto također stradalo u potresu, nakon čega je bilo izmješteno u neadekvatan kontejner.

- No taj je vrsni stručnjak, koji također ima djecu, poručio da bi se bio voljan vratiti kada bi se nešto u gradu pokrenulo i promijenilo te stvorili uvjeti za život. S obzirom na tijek obnove, odnosno činjenicu da obnova ne teče, to je jedan od glavnih razloga zašto je napustio grad - kaže Marta Kalfić.

- Zbog svega proživljenog izlišno je govoriti koliko djeca i mladi na području grada Petrinje trpe i kolika je potreba za psihološkom pomoći. Jer u gradu se i dalje ne možete sigurno kretati. Mi nismo uklonili ugroze, koje su još lani naveli na stranicama Ministarstva graditeljstva kao hitne, a kamoli da imamo kakve suvisle sadržaje za djecu ili adolescente. Umjesto toga, sada imamo i pojave vandalizma u gradu - zaključuje naša sugovornica.

Dok duh Petrinjaca pomalo kopni jer hiljade njih i dalje bez nade spava u pregrijanim kontejnerima, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavljuje da "u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više