>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Bez njih – nezamislivo

Jedina baranjska udruga antifašističkih boraca i antifašista: Nezamislivo je da članovi ove Udruge ne učestvuju u obilježavanjima značajnih antifašističkih datuma

Kao što je to i uobičajeno krajem godine, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, jedina takva u Baranji, održala je u Etnološkom centru baranjske baštine izvještajnu skupštinu s čak 13 tačaka dnevnog reda, koju je pripremio predsjednik Udruge Nikola Opačić.

UABA Beli Manastir ima 34 člana, od toga osam žena i 26 muškaraca. Članstvo sačinjavaju dvoje učesnika Narodnooslobodilačke borbe – Mila Esterajher (rođena 1924. g.) i Milan Repac (rođen 1927. g.) – i potomci boraca NOR-a te sljedbenici i simpatizeri antifašizma.

U svom izvještaju o radu u protekloj godini predsjednik Opačić rekao je da UABA Beli Manastir uspješno obavlja misiju saradnje sa SUBNOR-om AP Vojvodine, posebno s opštinskim odborima SUBNOR-a Apatina, Bečeja, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka i Subotice. Ta saradnja je utoliko značajnija zato što su mnogi borci NOR-a iz Vojvodine položili svoje živote u borbama za oslobođenje Baranje u Batinskoj (novembar 1944) i Bolmanskoj bitki (mart 1945).

- Nezamislivo je da članovi naše Udruge ne učestvuju u obilježavanjima značajnih datuma na području Baranje, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije, kao i na obilježavanju značajnih datuma koje organizira Savez ABA Republike Hrvatske. Učestvujemo i na obilježavanju značajnih datuma iz NOR-a u spomenutim vojvođanskim gradovima i u Distriktu Brčko u Bosni i Hercegovini – rekao je Nikola Opačić.

Aktivnosti Udruge, osim članarinom (1600 kuna), financiraju Grad Beli Manastir (2.200 kn) i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru (2.000 kn). Iz tih sredstava kupuju se vijenci i cvijeće koji se polažu na antifašističke spomenike i financiraju putni troškovi te pokrivaju ostali sitni troškovi. U raspravi o radu Udruge, uz Nikolu Opačića, učestvovali su Svetozar Vakanjac, predsjednik Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, i Predrag Stojanović, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika.

1/1