>

novosti logo

Kronika Kronika

Bijela tehnika za kućenje

SNV i Komesarijat za izbeglice Srbije podijelili pomoć povratnicima: Pomoć su dobile osobe iz Pakraca i Knina koje su kao bivši nositelji stanarskog prava, nakon dugogodišnjeg čekanja, ostvarile pravo na stambeno zbrinjavanje

Srpsko narodno vijeće, u suradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, i ove godine podijelilo je pomoć povratnicima od ukupno sto komada bijele tehnike. Pošiljka je vrijedna 25.000 eura - SNV je platio trošak uvoza i porez na uvoz robe, a povratnici su mogli birati između štednjaka, hladnjaka i mašina za pranje rublja. Kamione s bijelom tehnikom dočekali su u Okučanima, Pakracu, Petrinji i Kninu aktivisti manjinskih vijeća i sami korisnici.

Ove godine pakete u bijeloj tehnici prioritetno su dobile osobe koje su kao bivši nositelji stanarskog prava ostvarile pravo na stambeno zbrinjavanje i koje su se uselile u dodijeljene stanove u Pakracu i Kninu. Tako je zaokružen koncept pomoći povratnicima.

- Trudimo se da svake godine obuhvatimo druge županije, tako da se bijela tehnika dosad dijelila u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj i Šibensko-kninskoj županiji - rekao je Predrag Krupljan iz SNV-ovog Centra za razvoj, ističući da će u narednom ciklusu donacijama bijele tehnike biti obuhvaćene druge županije. Krupljan podsjeća da su tokom ove godine Komesarijat i SNV također raspodijelili sjemenski kukuruz i košnice za pčele.

- Ovakav oblik pomoći Komesarijata je od velikog značaja za povratničko stanovništvo, naročito za starije kojima je ova pomoć nužna. Zato je potrebno da se ovakva pomoć nastavi - rekao je Krupljan, a s njim se slaže zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.

- Kamion je dovezao bijelu tehniku ispred zgrade u Pakracu koja je krajem septembra dobila prve stanovnike. Nakon početnih šest porodica, broj useljenih stanara je sada 12, s tim da su mnogi u postupku preseljenja iz ranijeg smještaja u Srbiji ili drugih naselja oko Pakraca - rekao je Ivanović, ističući da će ovakvi potezi ohrabriti ostale koji čekaju s povratkom iako im je smještaj osiguran.

Aparate za domaćinstvo dobilo je i 36 porodica u Kninu. Nakog dugogodišnjeg čekanja, one su prije dva mjeseca, u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, primile ključeve svojih stanova.

- Kućanski aparati ovaj put namijenjeni su isključivo porodicama koji su dobile svoje stanove u ove dvije UNHCR-ove zgrade, nakon sedamnaest godina čekanja. Naši stanari mogli su izabrati ono što im je u ovom trenutku bilo najneophodnije; hladnjak, veš-mašinu ili kombinirani šporet. Moram da kažem da nam se javilo dosta ljudi koji su u međuvremenu sredili svoje stambeno pitanje, sa zahtjevom da i njima na ovaj način izađemo u susret ali su sredstva ovaj put bila namjenjena isključivo stanarima ove dvije zgrade. Program pomoći realizira se svake godine te se nadamo da ćemo, nekom drugom prilikom, biti u mogućnosti i drugima pomoći - kaže dožupanica Šibensko-kninske županije, Anja Šimpraga.

Pero Vujasinović, iz Ivoševaca, u Kninu je živio i prije rata. Prvi zahtjev za povrat imovine podnio je prije punih petnaest godina a danas je, konačno, dočekao da živi u svom domu. Šporet koji je dobio svakako će mu značiti mnogo u novom početku.

- Mi smo prvi zahtjev za stambeno zbrinjavanje podnijeli još 1997. godine. Nekoliko puta smo u međuvremenu dopunjavali dokumentaciju da bi, eto, prije dva mjeseca konačno dočekali da živimo u svom novom domu. Zbog nedovoljnog broja radijatora malo imamo problema sa grijanjem, ali smo zadovoljni. Kako je zgrada priključena na plin, izrazili smo želju za kombinovanim šporetom struja-plin, što smo danas i dobili. Sada se iznova kućimo i jedna ovakva stvar svakako će nam biti od koristi - kaže Pero, dodajući da od mirovine sigurno ne bi mogao odvojiti sredstva za novi šporet.

Šestočlanoj porodici Ivanišević čekanje se najzad isplatilo. Pored novog doma, ovaj put dobili su novu veš-mašinu, kojoj će se, kaže glava porodice Aleksandar, obradovati čak i najmlađi članovi.

- Konačno smo dočekali nešto dobro po čemu ćemo svakako pamtiti ovu godinu. Dodjelom novog stana na koji smo čekali mukotrpnih sedamnaest godina, uselili smo se, olakšali život sebi i svojoj djeci koju više ne moramo svakodnevno iz sela voziti u grad u školu. Još smo na početku prilagođavanja ali na bolje se nije teško naviknuti. Nova veš-mašina koju smo sada dobili najviše će, naravno, značiti supruzi, ali će joj se i djeca obradovati. Novo je ipak novo i korisno, prije svega - zadovoljno kaže Aleksandar Ivanišević.

U godini na izmaku, novi aparati za domaćinstvo bili su najljepši poklon koji je podjednako uveselio svih 36 kninskih porodica. Po riječima Anje Šimprage, program pomoći nastaviće se i u buduće, u skladu sa mogućnostima i novim potrebama srpskih povratnika u Dalmaciji.

1/3