>

novosti logo

Bilo pa prošlo

Podatak da su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno odlučili da se penzionirani general, pukovnik HV-a Mladen Markač proglasi počasnim građaninom Zagreba, za što mu je na Dan grada 31. maja uručena plaketa, ostao je bez nekih posebnih reakcija javnosti. Kako je navedeno u obrazloženju, Markač je također ‘vrhunski sportaš, te jedan od onih koji su svojom hrabrošću i profesionalnošću dali izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske’.

Zagrebačke skupštinare nije naročito uzrujavala činjenica da je dotični kao zapovjednik specijalnih jedinica MUP-a bio haški optuženik te je zbog ratnih zločina u Sektoru jug u ‘Oluji’ prvostupanjski jednoglasnom odlukom sudaca osuđen na 16 godina zatvora, ali je nadglasavanjem članova Sudskog vijeća u drugom stupnju oslobođen. Nije bilo ni reakcija nevladinih udruženja, koja su zbog uloge Markača i njemu podređenih jedinica u operaciji Medački džep prije dvije godine tražile da se protiv njega provede istraga.

Generalu Mirku Norcu i Rahimu Ademiju se sudilo po komandnoj odgovornosti za likvidaciju 28 civilnih žrtava i pet zarobljenih vojnika, od kojih su neki okrutno zlostavljani i masakrirani, iako je UNPROFOR srpskoj strani nakon operacije predao tijela 76 žrtava, uglavnom civila.

- Čudi nas da se DORH nije do danas izjasnio o ovome, proveo istragu i pokrenuo procesuiranje odgovornih, a kako bi se utvrdile zone odgovornosti postrojbi koje su bile angažirane u akciji, zapovjedni lanac i zapovjedne ovlasti - govorila je tada Veselinka Kastratović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, navodeći kao odgovorne admirala Davora Domazeta Lošu, pukovnika specijalne policije Željka Sačića, Markačevog zamjenika koji je na terenu zapovijedao specijalcima i samog Markača.

Iako se Hrvatska obavezala da će, bez obzira na oslobađajuću hašku presudu generalima, nastaviti procesuirati zločine u ‘Oluji’, Medačkom džepu i drugim mjestima stradanja srpskih civila, to je učinjeno samo u jednom ili dva slučaja pojedinačnih ubojstava, uz više nego blage kazne. Imenovanjem Markača kao počasnog građanina Zagreba očito se šalje poruka da od procesuiranja neće biti ništa.

1/1