>

novosti logo

Kronika Kronika

Bilogorske komemoracije u Grubišnom Polju i Gudovcu

Na mjestu nekadašnje željezničke postaje Grubišnopoljskog kotara, predstavnici VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije i Grubišnog Polja te UABA Grubišnog Polja, Velikog Grđevca kao i ZUABA BBŽ, položili su vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na deportirane i nevino stradale srpske civile s ovog područja iz travnja 1941. godine.

Jedino je to priznanje patnje 500-tinjak muškaraca koje je vojska NDH sabrala na ovom mjestu, utrpala u stočne vagone i preko zagrebačkog velesajma transportirala dalje prema logorima Danica i Jadovno te naposljetku prema Slanom na otoku Pagu koje je bilo posljednje odredište mnogih koji su se tamo našli. Govorimo o jedinom priznanju jer se spomen ploča iz 1958. godine nikad nije vratila na mjesto nekadašnje željeznice. Tom prigodom održan je i parastos u Crkvi Svetog Đorđa kojeg je predvodio paroh grubišnopoljski Danijel Nikolić.

Samo dan kasnije, 28. travnja na Spomen području Gudovac, održana je komemoracija za još jednu tragediju. Radi se o prvoj egzekuciji srpskih civila u NDH odmah po njenom formiranju. Komemoracija je to koju su organizirali Grad Bjelovar, VSNM Bjelovar i UABA Bjelovar za 195 osoba stradalih prije 75 godina isključivo zbog nacionalne pripadnosti.

Kao i mnoga spomen područja iz Drugog svjetskog rata i ono u Gudovcu pretrpjelo je brojna oštećenja, no obnova napreduje. Ponovno su postavljene ploče s imenima i prezimenima stradalih, a vraćeno je i postolje na koje bi se trebao postaviti kip ‘Gudovčanin’, kipara Vojina Bakića, poznatog po djelima posvećenim žrtvama fašizma. Parastos stradalnicima održao je paroh bjelovarski Nemanja Obradović.

1/1