Novosti

Društvo

Bleiburg u Hebrangovoj

Počasnom bleiburškom vodu Grad Zagreb je povoljno dodijelio nove prostorije dok stare obnavljaju zbog potresa

Large intrigator borkovi%c4%87

Bleiburger Ehrenzug usred Zagreba

Udruga Bleiburger Ehrenzug – Počasni bleiburški vod, poznata prije svega po organiziranju ustaškog derneka kraj austrijskog Bleiburga, dobila je nove prostorije u centru Zagreba. Gradski ured za upravljanje imovinom na privremeno korištenje dodijelio im je prostor u Ulici Andrije Hebranga 5, na tzv. zelenom valu, površine 102,53 kvadratna metra. Prostor je dodijeljen, kako nam je odgovorio pročelnik Ureda Zlatko Makar, na godinu dana, odnosno do 15. veljače 2022., do kada bi trebali biti gotovi sanacija i pojačanje konstrukcije zgrade u Praškoj 2 koja je stradala u potresu, a gdje PBV već ima gradske prostorije na korištenje. Za 102,53 m2 u Hebrangovoj, voditelj predstavništva Počasnog Bleiburškog voda u Hrvatskoj Bože Vukušić plaćat će Gradu Zagrebu naknadu od 640,81 kunu mjesečno plus PDV, odnosno pet kuna po metru četvornom, što je iznos koji je određen Pravilnikom o dodjeli gradskih prostora na korištenje udrugama.

PBV je do potresa koristio dva prostora u strogom centru Zagreba, u Praškoj 2. Jedan je bio površine 120,44 m2, a drugi 108,00 m2, za što je ukupno plaćao 1998,85 kuna mjesečno, ali je zgrada zbog oštećenja dobila crvenu naljepnicu. Ne treba napominjati da se radi o simboličnim najamninama koje su daleko ispod komercijalnih, po kojima Grad dodjeljuje prostore i političkim strankama.

Za razliku od Grada Zagreba koji je i financijski podupirao ustaško orgijanje kraj Bleiburga i predstavnika hrvatske Vlade koji rado odlaze na tu manifestaciju, zbog korištenja nacističkih i fašističkih simbola te veličanja ustaškog poretka Donji dom austrijskog parlamenta prošle je godine velikom većinom glasova podupro rezoluciju kojom je od savezne vlade zatražio zabranu komemoracije. Točnije, tražili su da se spriječi održavanje "ultranacionalističko-fašističke komemoracije na Lojbaškom polju kod Bleiburga, odnosno na austrijskom teritoriju od 2021." Razlozi su "iskrivljavanje prošlosti, prikazivanje ustaškog režima benignijim negoli jest i njegova glorifikacija". Također su zatražili da upravna tijela pokrajine Koruška ispitaju aktivnosti Počasnog voda vezane uz kupnju zemljišta, s obzirom na to da je PBV, uz 30.000 kvadratnih metara zemljišta koje već posjeduje, kupio i dodatnih 18.000 kvadrata. Međutim, to ovu austrijsku udrugu, koja u Hrvatskoj ima samo predstavništvo, ne sprečava da u Zagrebu koristi prostore po povlaštenoj tarifi.

Iz Počasnog voda, koji su početkom 1950-ih godina osnovali originalni ustaše – a uz Vukušića, inače osuđenog na robiju zbog naručivanja ubojstva u Njemačkoj, u strukturama PBV-a su notorni desničar Zlatko Hasanbegović kao i Vladimir Šeks – zatražili su pomoć hrvatskih državnih tijela kako bi utjecala na Austriju da ponovno dopusti održavanje komemoracije. Pritom su krivnju za povijesni revizionizam svalili na "nekolicinu ljudi", uz tvrdnju da je u pozadini "pokušaj političke diskvalifikacije komemoracije i njeno dovođenje pod upitnik".

Zadnje dvije godine zbog pandemije koronavirusa nije bilo komemoracije, nego je misa premještena na Udbinu, gdje je održana uz pokroviteljstvo državnog vrha i Sabora te je opet poslužila nekima da onuda prošeću u crnim majicama i s HOS-ovim zastavama s natpisima "Za dom spremni". Da licemjerje zagrebačkih vlasti bude još očitije, prostor neoustaškoj udruzi dodijeljen je u ulici koja nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih komunista Andrije Hebranga, a koja se prije 1990. zvala po istaknutim antifašistima, braći Kavurić. Stjepan Kavurić je stradao u logoru Stara Gradiška, a njegov stariji brat Zvonimir, inače poznati arhitekt, u okupiranom Zagrebu radio je na stvaranju Narodnooslobodilačkog odbora. Zajedno s još devet antifašista, krajem 1944. godine ustaše su ga objesili.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više