>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Bliskoistočni čvor

Opsada nad većinski kurdskim gradom Kobane u Siriji popušta, ali ne jenjava. Prema izjavama kurdskih i američkih dužnosnika, militanti takozvane Islamske države potisnuti su s nekoliko frontova oko grada Kobanea. General Lloyd Austin, čelnik centralne komande SAD-a, rekao je da je u zračnim napadima ovoga tjedna ubijeno stotine boraca Islamske države, čime je kurdskim jedinicama omogućeno da povrate izgubljeni teritorij. General Austin je upozorio da je unatoč napredovanju kurdskih snaga mogućnost pada Kobane još uvijek velika. Militanti su potisnuti nekoliko kilometara zapadno u obližnja sela, gdje su zadržali svoje uporište nakon povlačenja, izvještava 'New York Times'.

U istočnom dijelu grada islamski fundamentalisti još uvijek imaju snažna uporišta, a trenutno im stiže pojačanje u vidu ljudstva, opreme i municije. Bitka za Kobane postala je međunarodno najprepoznatljiviji front između zapadne koalicije i ISIL-a. Na tom je području u četvrtak i petak izvedeno šest zračnih napada, za razliku od prva tri dana tjedna kada ih je izvedeno 37.

U Iraku ova sunitska fundamentalistička grupa ne uspijeva razbiti obruč oko Bagdada, pa su se opredijelili za strategiju terorističkih napada auto bombama u iračkoj prijestolnici. Islamisti kontroliraju veći dio sunitske pokrajine Anbar, zapadno od Bagdada, no u grad ne uspijevaju ući ponajprije zahvaljujući šijitskim paravojnim postrojbama koje na terenu čine glavnu prepreku ISIL-u. U Bagdadu se nalaze deseci tisuća trupa iračke vlade i šijitskih milicija, kao i teško američko naoružanje na gradskom aerodromu. Iračka država je kao i vojska u rasulu, pa stvarnu političku i vojnu vlast na terenu čine šijitske skupine koje su pod snažnim utjecajem Teherana. Borba protiv ISIL-a u Iraku pretvara se tako u vjerski sektaški sukob pa se rješenje trenutne situacije i eventualna pobjeda nad ISIL-om čini se kao dio novog problema, pogotovo za SAD i njegove arapske saveznike.

Iran je novonastalom situacijom ojačao svoj vojni i politički utjecaj u Iraku, a spletom okolnosti takav su razvoj događaja primorani podržati i oni koji mu se suštinski protive – SAD i zemlje Golfskog zaljeva. U izjavama službenih osoba i izvještajima medija zato dominiraju priče oko Kobanea – Kurdi su Zapadu prihvatljiv saveznik, što se ne može reći i za šitijske milicije pod kontrolom Teherana.

Opsada Kobanea traje 33 dana i do sad je poginulo gotovo 700 ljudi, a stotine tisuća ih je završilo u izbjeglištvu. Prema podacima organizacije 'Iraq body count', samo ovaj mjesec u Iraku je stradalo 724 civila.

1/1