Novosti

Društvo

Bljeskoviti vrtić

Dječji vrtić o Okučanima koji je nosio ime pjesnika Grigora Viteza nakon "Bljeska" je nazvan po toj vojno-redarstvenoj akciji. "Što uopće djecu briga kako se zove dječji vrtić", rekao nam je načelnik Aca Vidaković

Dječji vrtići obično nose imena po motivima iz razigranog dječjeg svijeta, po likovima iz bajki i crtanih filmova, po imenima mjesta gdje se nalaze ili po pojmovima bliskim spoznajnom svijetu uzrasta od treće do šeste godine života. Ali u Okučanima postoji Dječji vrtić "Bljesak". I to vrtić koji je prije rata devedesetih nosio ime velikana hrvatske književnosti i dječje poezije Grigora Viteza, rođenog u selu Kosovcu baš pokraj Okučana, gdje je radio i kao učitelj. Ime je promijenjeno 1995., poslije vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u UN-ovoj, do tada zaštićenoj zoni Zapad.

Povjesničar s Filozofskog fakulteta i hrvatski branitelj Hrvoje Klasić kaže da ime dječjeg vrtića ili škole dano po vojnoj operaciji ili po bilo kakvom simbolu rata, kakav god on bio, pokazuje u kakvom se smjeru neko društvo planira razvijati.

- To je jako dobra poruka u kakvom smjeru društvo želi da se djeca razvijaju. Nema društva u svijetu koje nije prošlo neki rat, ali je razlika u tome što neka društva na tome uče tako da se rat više ne ponovi, razvijajući kulturu mira, suživota i tolerancije. Neka društva, koja očito ne znaju kako dalje i nemaju viziju vlastitog razvoja, ostaju zarobljena u prošlosti jer se očito nemaju čime drugim pohvaliti u sadašnjosti ili u budućnosti - ističe Klasić.

Na zgradu dječjeg vrtića u Okučanima postavljena je i spomen-ploča. "Mrtvim i živim suborcima bljeskovite pobjede – Hrvati su stoljećima domovinu snili, stvarali je u teškim trenucima rata, a bljeskovitim pobjedama podarili slobodu naraštajima koji dolaze", piše na njoj.

- Zbog takvog korištenja prošlosti u dnevnopolitičke svrhe posramili bi se i mnogi nakon 1945. godine. Postoji mjesto i vrijeme gdje se uči i govori o prošlosti, ali jednostrani pristup vodi takvom odgoju mladih u kojem ne možemo biti sigurni da im se rat jednom neće dogoditi i da za takav rat neće biti spremniji od naših generacija 1991. - zaključuje Klasić.

Eugen Jakovčić, glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća, kaže da je ime potpuno neprimjereno za dječji vrtić.

- Bljesak jest bila legitimna hrvatska vojna akcija, ali u kojoj je izvršen egzodus većinskog srpskog stanovništva i počinjeni su brojni ratni zločini nad srpskim civilima, pa i nad djecom. Zaboravlja se glavno obilježje rata, a to su zlo i patnja, svih učesnika, pa i hrvatskih branitelja. Prosto ne mogu vjerovati da govorimo o dječjem vrtiću sa tim imenom, a da su prethodno ukinuli ime svog zemljaka, velikana dječje poezije Viteza, čiji stihovi asociraju na igru, radost, pjesmu, bezbrižnost, na sve čemu se djeca raduju - kaže Jakovčić.

Kontaktirali smo i Općinu Okučani, osnivača vrtića.

- Nemojmo o tome raspravljati, mislim da to nije ni korektno, ni fino... Ja sam to naslijedio... Nemojmo miješati djecu i "Bljesak" - rekao je za Novosti načelnik Aca Vidaković (HDZ).

Na našu opasku da su to preimenovanjem vrtića učinile upravo općinske vlasti, a ne mi, načelnik je ustvrdio da vrtić pohađa 42 djece, Hrvata, Srba i muslimana.

- Nikada nikome ovih 25 godina nije smetalo ime vrtića - dodao je Vidaković, a na naše pitanje koliko je riječ "bljesak" bliska spoznajnom dječjem svijetu, osim kao prirodna pojava, odgovorio je: - Što uopće djecu briga kako se zove dječji vrtić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više