Novosti

Politika

BLOK: Ministrica iznosi netočnosti i manipulira brojkama

Kolektiv BLOK optužio je Ninu Obuljen Koržinek da je ‘iznijela niz netočnih informacija’ o njihovoj udruzi i financiranju nezavisne kulture

Pd8xmwf2qmjfy5u46rcbxb9qh19

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Kustoski kolektiv BLOK optužio je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da je na gostovanju u emisiji Katapultura, emitiranoj na Prvom program Hrvatskog radija 18. siječnja, ‘iznijela niz netočnih informacija’ koje se tiču njihove udruge i financiranja nezavisne kulture.

Ovo je već drugo reagiranje u dva tjedna na rad Ministarstva kulture. Rezultati posljednjeg natječaja, na kojem se dodjeljuju javna sredstva za ovu godinu, objavljeni krajem prošlog mjeseca, izazvali su burne kritike zbog načina i raspodjele sredstava. Među nezadovoljnim prijaviteljima tako su se našli priznati ‘kulturni proizvođači’ s nezavisne scene – udruga Domino, Blok i Eurokaz.

Ovog puta BLOK tvrdi da je ministrica Obuljen Koržinek u medijskom istupu manipulirala brojkama i tako stvorila iskrivljenu sliku po pitanju financiranja kulture.

‘Smatramo da je dio ministričinih izjava nejasan te da se njime u hrvatskoj javnosti, manipulirajući brojkama, stvara iskrivljenu sliku po pitanju financiranja kulture i uvjeta rada u kulturi’, kažu iz ove udruge te su u tu svrhu naveli objašnjenja koja se kriju iza navodnih povećanja javnih sredstava kako ministrica tvrdi. Pobrojali su četiri ključne greške u tvrdnjama ministrice.

Iz BLOK-a tvrde da, ako je suditi prema podacima s web stranice Ministarstva, nije istina da je u 2019. godini došlo do povećanja 10 do 15 posto za svaku djelatnost.

Također kažu kako je izjava o povećanju budžeta Ministarstva kulture od 2016. godine ‘obmanjujuća i treba je staviti u kontekst’. Naime, riječ je o povećanju sredstva kroz sufinanciranje kratkoročnih projekata EPK i ESF čiji su ciljevi primarno socijalni.

Pomoću potonjeg, kažu iz BLOK-a, udruge u kulturi financiraju se kroz jednokratne projekte u maksimalnom dvogodišnjem trajanju te se usmjeravaju u specifično polje rada s osjetljivim skupinama, sa socijalnim ciljevima kao što je veća zaposlenost i smanjenje siromaštva.

‘Koliko kultura na ovaj način može zaista doprinijeti, tek treba pokazati evaluacija. No pitanje je dokle će uopće Ministarstvo raspolagati ovim sredstvima, koja su tek privremeno preusmjerena od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku’, kažu iz BLOK-a te upozoravaju kako natječaji za ESF premda najavljeni još uvijek nisu raspisani.

‘Ne znamo ni kada će raspisati nove natječaje: onaj za medije zajednice se uz velike kontroverze odgađa već dvije godine, dok se novi natječaj Umjetnost i kultura za mlade najavljuje barem od proljeća. Ove informacije trebaju izaći iz kuloarskih krugova - zahtijevamo objavu kalendara s konkretnim datumima’, kažu iz BLOK-a.

Iz BLOKA-a napominju i da nije točna ni izjava ministrice da sva sredstva Zaklade ‘Kultura nova’, Nacionalne zaklade, ESF-a i drugih europskih fondova prolaze kroz proračun Ministarstva u dijelu koji se tiče Nacionalne zaklade i drugih europskih fondova.

‘No, osim što je ministrica pobrkala lončiće, njene izjave i njena politika pokazuju temeljno nerazumijevanje funkcioniranja financiranja u polju nezavisne kulture. Naime, fondovi Kulture nove i Nacionalne zaklade nisu namijenjeni financiranju programskih aktivnosti, već ciljano financiranju hladnog pogona, plaća, režija i ostalih operativnih troškova, za udruge koje već imaju osigurano financiranje za program iz drugih sredstava. Stoga, upravo zbog rezanja programskih sredstava, potpore Kulture nove i Nacionalne zaklade bismo mogli izgubiti. Naime, ministrici očito nije jasno da ne možemo primati plaće za nepostojeći program’, kažu u BLOK-u

Potom, kažu kako, kada se poziva na tržišne principe u kulturi, ministrica ‘uskače sama sebi u usta’. ‘Naime, kako je moguće da je rezanje sredstava udrugama BLOK, Domino i Eurokaz objašnjava time da smo na drugom natječaju dobili sredstva?’, pitaju se u BLOK-u te smatraju da je ovo objašnjenje ‘potpuno nelegitimno, pa i upitne legalnosti’

IZ BLOK-a smatraju kako ministričine izjave o tome da je rad vijeća u kulturi javan ne mogu shvatiti ozbiljno ‘dok se ocjene vijeća ne učine javno dostupnima’ te zahtijevaju da se ‘objave’. Također traže da ocjene ‘u buduće ne budu isključivo savjetodavne naravi’.

‘Izjava ministrice da je BLOK od Ministarstva kulture u 2018. godini primio 742.000,00, da bi se u 2019. taj iznos povećao na čak 1.000,030 kuna, netočna je i stvara u javnosti lažnu sliku’, kažu iz BLOK-a te objašnjavaju kako je njihova udruga ‘u 2018. s Ministarstvom kulture potpisala ugovore o financiranju redovitih programa i projekta Europskog socijalnog fonda (kojeg MK sufinancira s 15 posto) u ukupnom iznosu od 628.463,08 kuna’. Nadalje, kažu ‘u 2019. potpisali su novi ESF projekt, koji traje dvije godine, a u njemu sudjeluju i 4 partnera s kojima dijele sredstva’.

‘Čak i kada bismo puni iznos računali kao financiranje BLOK-a za 2019., zajedno sa 60.000 koje nam je MK dodijelilo za redoviti program, ta cifra iznosi 850.911,69 kuna, ni lipe više’, kažu u BLOK-u te zahtijevaju demantij netočne informacije koju je iznijela ministrica, a ‘kojom u javnosti nastoji stvoriti lažnu sliku o kulturnim radnicima kao o uhljebima koji ne rade ništa i troše javne novce’. Napominju i kako su u stvarnosti njihove plaće ispod zagrebačkog prosjeka, nemaju sigurnost i rade u lošim uvjetima, a povrh toga rade cjelogodišnji program te u srednjim školama popunjavaju manjak nastave iz likovne umjetnosti, imaju programe u staračkom domu tj. obavljaju zadatke socijalne države.

I kao posljednje u BLOK-u navode kako je netočno da su žalbu na natječaj kojim se financiraju javne potrebe u kulturi, o čemu smo već pisali, poslali izvan roka. 

‘Nakon više godine slanja (u roku) žalbi bez učinka, BLOK je ove godine umjesto žalbe poslao zahtjev u kojoj traži hitan sastanak s ministricom i objavu ocjena Vijeća. Do danas nismo dobili nikakav odgovor. Kada smo prošle godine poslali žalbu, čekali smo na odgovor pola godine’, upozoravaju iz BLOK-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više