Novosti

Društvo

Boj za šahovskog kralja

U petak počinje šahovski meč za prvaka svijeta između svjetskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena i Rusa Iana Nepomniachtchija koji je jedan od rijetkih koji ima pozitivan skor protiv Carlsena. Igrat će se 14 partija klasičnog šaha s nagradnim fondom od dva milijuna eura

Large carlsen

Magnus Carlsen na turniru u Zagrebu (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Boj za svjetskog šahovskog prvaka između aktualnog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena i izazivača iz Rusije Iana Nepomniachtchija započinje u Dubaiju. Meč je formalno započeo u srijedu 24. studenoga, sljedećega dana bio je dan za medije, a prvu partiju igraju u petak. Meč se igra s godinom dana zakašnjenja, a odgoda je uzrokovana, treba li napominjati, pandemijom koronavirusa.

Novog svjetskog prvaka dobit ćemo, možda, nakon 14 partija klasičnog šaha. Bude li tada neriješeno, igrat će još četiri partije po ubrzanom tempu. Bude li meč i tada neodlučen igrat će do pet ciklusa po dvije partije brzog tempa pri čemu se taj ciklus prekida ako u bilo kojem od njih jedan igrač pobijedi. Bude li i nakon tog ciklusa neriješeno, igra se još jedna dodatna partija, tzv. armagedon. U toj partiji ždrijebom će se odlučiti tko vodi bijele, tko crne figure. Bijeli će imati za razmišljanje pet minuta, crni četiri, a u slučaju remija pobjednik je crni. Nagradni fond je dva milijuna eura. Pobjedniku će, pobijedi li u 14 partija klasičnog šaha, pripasti 60 posto te svote, pobijedi li u dodatnim partijama 55 posto.

Na papiru je Carlsen favorit. Dominantan je igrač posljednjih desetak godina. Titulu prvaka svijeta drži od 2013. godine kada je pobijedio indijskog velemajstora Viswanathana Ananda. Njega je pobijedio i u uzvratnom meču 2014. godine. Nakon toga je titulu obranio još dva puta: 2016. protiv Rusa Sergeja Karjakina i 2018. protiv Amerikanca Fabiana Caruane. U oba ta meča nakon partija klasičnog šaha bilo je neriješeno, a Carlsen je titulu obranio uspješnom igrom po ubrzanom tempu. Carlsen je prvorangirani igrači svijeta s rejtingom od 2855 poena (najviši mu je rejting bio 2882). Vlasnik je i svjetskog rekorda po broju uzastopnih partija među vrhunskim šahistima u kojima nije poražen. Njegov niz je dug 125 partija i trajao je od srpnja 2018., kada je izgubio od Azerbejdžanca Shakriyara Mamedyarova, do listopada 2020. kada je izgubio od Poljaka Jan-Krzysztofa Dude.

Međutim, Nepomniachtchi nije bez šansi. Aktualni je prvak Rusije, a titulu prvaka te šahovske velesile osvojio je u prosincu prošle godine. Trenutačno je peti igrač svijeta, s rejtingom od 2782 poena (najviši mu je rejting bio 2792). Popularni Nepo jedan je od rijetkih vrhunskih igrača koji za šahovsku ploču nasuprot Carlsena ne sjeda sa strahopoštovanjem. Dapače, jedan je od rijetkih koji ima pozitivan skor protiv Norvežanina. Nepomniachtchi je u klasičnom šahu pobijedio Carlsena četiri puta, a izgubio samo jednom, uz osam remija. Upravo u tome on vidi svoju šansu. Bude li nakon 14 partija ishod neriješen, veće šanse će imati Carlsen. U partijama po ubrzanom/brzom tempu Carlsen je pobijedio 22 puta, Nepomniachtchi 10, a 32 puta su remizirali. Takvu taktiku, odvlačenje protivnika u dodatne, ubrzane partije, Carlsen je demonstrirao u meču protiv Caruane. Taj meč igrao se na 12 partija, sve su završile remijem, a u ubrzanom šahu je Carlsen itekako superioran Caruani što se vrlo brzo vidjelo..

Interesantno je da je Carlsen Nepomniachtchija pobijedio u Zagrebu. U lipnju 2019. u Novinarskom domu održan je veleturnir Croatia Grand Chess Tour. Na tom je turniru sudjelovalo 12 vrhunskih igrača, njih devet od deset tada najboljih na svijetu. Nepomniachtchi je turnir započeo fenomenalno, pobijedio je u prve tri partije. Carlsen i Nepomniachtchi su igrali u sedmom kolu i Norvežanin je pobijedio crnim figurama. Na koncu, Carlsen je osvojio turnir, a Nepomniachtchi je bio peti. No, i Nepoa vežu lijepe uspomene za Hrvatsku. Jedan od prvih velikih međunarodnih uspjeha ostvario je u Rijeci gdje je 2010. godine, kao 20-godišnjak, osvojio titulu pojedinačnog prvaka Europe. Tu su titulu osvajala i dva hrvatska velemajstora: Zdenko Kožul 2006. i Ivan Šarić 2018. godine. Sredinom prosinca znat ćemo je li Magnus Carlsen i dalje 16. ili je Ian Nepomniachtchi postao 17. svjetski prvak u šahu

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više