Novosti

Intervju

Bojan Glavašević: Intelektualci smetaju

Saborski zastupnik SDP-a: Andrej Plenković dozvoljava propadanje kulture u ovoj zemlji. I inače je poznato koliko novinare voli verbalno gaziti i zlostavljati. Njegov stav o kulturi je takav da mu je ona zadnja rupa na svirali

Lb7p15nkwcte2oa8ohpo4ri5qkw

Bojan Glavašević (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Predložili ste da Slavko Goldstein dobije ulicu u Zagrebu?

Već sam uputio prijedlog i time pokrenuo proceduru za imenovanje ulice. Postupak mora proći nekoliko koraka. Prvi je da se Goldsteinovo ime unese u Fond imena Grada Zagreba, za što sam ispunio potreban obrazac u kojem se traže biografija osobe i razlozi zašto zaslužuje ulicu. Na kraju prijave sam rezimirao zbog čega bi Slavko Goldstein, kao jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca, trebao dobiti ulicu. Idući korak je da se sastane Odbor za imenovanje ulica: ako odobre da se ime Slavka Goldsteina uvrsti u Fond imena, onda moraju potražiti adekvatnu ulicu koja bi mogla nositi njegovo ime. Na kraju skupština Zagreba mora to izglasati.

Očekujete li da će Odbor prihvatiti tu ideju?

Slavko Goldstein je, između ostalog, 2006. godine odlikovan Redom Ante Starčevića za doprinos razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavu i izgradnju samostalne i suverene Republike Hrvatske, dok je stranka koju je osnovao bila prva politička stranka upisana u registar nakon osamostaljenja. Većinu svog profesionalnog života odradio je u Zagrebu i zasigurno je u njemu zaslužio ulicu. To bi barem trebao razumjeti i Zlatko Hasanbegović: što god on ideološki mislio o Slavku, nadam se da ima toliko širine da neće biti protiv.

Iz poštovanja prema Slavku i njegovoj obitelji, imenovanje ulice po njemu nisam predložio ni kao političar ni u ime svoje stranke, nego kao građanin, kao čovjek koji se divi njegovom liku i djelu, a samo igrom slučaja imam bolji pristup alatima. Zato ne želim da ova moja inicijativa ispadne kao da eksploatiram njegovu smrt radi političkih poena.

Kako komentirate manjak reakcija na smrt Slavka Goldsteina?

Premijerov telegrafski izraz sućuti bila je forma bez ikakve emocije. Ipak, skandaloznije od sadržaja i takve sućuti bilo bi da je ona posve izostala. No to nije čudno. Andrej Plenković dozvoljava propadanje kulture u ovoj zemlji. I inače je poznato koliko novinare voli verbalno gaziti i zlostavljati. Njegov stav o kulturi je takav da mu je ona zadnja rupa na svirali, a intelektualci mu jednostavno smetaju. Nažalost, sada su na vlasti oni koji ne mogu razumjeti značaj Slavka Goldsteina.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više