Novosti

Društvo

Bojimo se za sigurnost naše dece

Otkako je Penava objavio video-snimak s njihovim licima, učenici vukovarske Tehničke škole žive u strahu. ‘Nije fer što je gradonačelnik prozvao našu decu na takav način’, govori nam jedna majka. ‘Naša škola ima vrhunske rezultate i izgleda da je to nekom problem’, dodaje ravnatelj Đorđe Lukić

K5y340s6026ycpgtxacjz9rnih9

Za razliku od napadača, ozleđeni učenik još ne ide u školu (foto Branimir Bradarić/PIXSELL)

Video-snimak fudbalske utakmice vukovarskog kupa između NK Vuteks-Sloge i HNK-a Vukovar ‘91, odigrane 24. oktobra prošle godine, na čijem se početku vidi kako deo publike, najviše dece, sedi na tribini za vreme intoniranja hrvatske himne, vrlo brzo je stigao u ruke gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Već početkom novembra Đorđe Lukić, direktor Tehničke škole Nikola Tesla, našao se na razgovoru u gradskoj upravi.

- Bio sam kod gospodina gradonačelnika upravo zbog tog snimka jer sam aktivan u fudbalskom klubu Vuteks-Sloga. Rekao sam mu da ne podržavam i osuđujem to što učenici nisu ustali na himnu, ali i da tamo nisu bili samo učenici naše škole već i drugih škola, kao i više odraslih osoba - rekao nam je Lukić.

Ako se kontekst velikosrpske agresije stavlja osobe srpske nacionalnosti koje početkom 1990-ih nisu ni rođene, ne može se govoriti o slobodi izražavanja mišljenja, nego o govoru mržnje – kaže odvjetnica Vesna Alaburić

Dva i po meseca kasnije Penava je snimak plasirao u javnost i to sa konferencije za medije koju je sazvao povodom 21. godišnjice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavnopravni poredak Hrvatske. Penava je tom prilikom izašao s tezom da je Vukovar ‘epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’, a zajedno s ostalim ‘dokazima’ pokazao je i taj video, precizirajući da su na njemu učenici Tehničke škole. ‘Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu?’ zapitao se Penava koji je prethodno kao nosioce velikosrpske politike označio predsednika SDSS-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, zamenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića, a spominjao je i Vojislava Stanimirovića. Uz to je pokazivao razne fotografije i objave s privatnih Fejsbuk-profila, ističući da je ključno ‘prepoznati, prokazati i suprotstaviti se takvom ponašanju’.

Vukovarski gradonačelnik u svom postupku nije video ništa sporno ni nakon što je dva dana kasnije na autobuskom kolodvoru pretučen učenik trećeg razreda škole koju je javno prozvao. Učenika je napala grupa mladića u fantomkama, ali je jednog bez kape, svog vršnjaka iz nastave na hrvatskom jeziku, napadnuti ipak prepoznao. Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kazala je Novostima da je to rezultat Penavine antisrpske kampanje. Penava je uzvratio da je za sve kriv SDSS koji, kaže, ‘kreira kaos i onda se čudi ako nešto ne štima’. ‘Mir i povjerenje su došli do određenog stupnja sve do prije pet godina, kad se to počelo narušavati. Od antićiriličnog prosvjeda do ovog zadnjeg tobože prosvjeda zbog neprocesuiranja zločina. Penava koristi ovo da bi se obračunao s onima s kojima se ne slaže politički, a to je moja stranka, i izlaže djecu golemom riziku i sukobima djece različitih nacionalnosti’, odgovorio mu je Milorad Pupovac gostujući na N1.

Iako je vukovarsko-sremska policija napad na mladića srpske nacionalnosti kvalifikovala kao ‘sukob navijačkih skupina’, njegovi roditelji su u razgovoru za portal Srbi.hr to demantirali. ‘Moje dete nije nikakav navijač. Niti je delija niti partizanovac niti bed blu bojs. Apsolutno ga u životu ne zanima fudbal’, rekao je roditelj, dodajući da je mladić na navedenu utakmicu išao jer je išla gotovo cela škola. Kako doznajemo, napadnutom je rasečen kapak i još ne ide školu, za razliku od njegovog napadača koji redovno dolazi na nastavu. Roditeljima ostalih učenika nije svejedno nakon nemilih događaja, ali ne žele davati izjave. Kako doznajemo, dio njih je u međuvremenu slučaj odlučio prijaviti pravobraniteljici za decu Helenci Pirnat Dragičević, koja je već pozvala Penavu da ‘ako mu je stalo do zaštite prava i dobrobiti djece’, sporni video i naziv škole ukloni sa stranica grada, što je učinjeno u sredu.

- Nije fer što je gradonačelnik prozvao našu decu na takav način - rekla nam je majka jednog učenika, dodajući da je zabrinuta i uplašena.

Direktoru Đorđu Lukiću nije pravo što se njegovu školu proziva u lošem kontekstu.

- Naša škola ima vrhunske rezultate, mi smo najbolja strukovna škola na nivou Vukovarsko-sremske županije. To ne kažemo mi, već resorno ministarstvo. Četvrta smo škola u regiji Slavonija koja obuhvaća pet županija. Izgleda da su rezultati koje smo postigli u zadnjih osam godina nekome problem - rekao nam je Lukić.

Pavao Josić, prvi čovek vukovarskog Živog zida, problem vidi u javnom poticanju na nasilje i mržnju zbog čega je protiv Penave podneo kaznenu prijavu. Josić smatra da je Penava skoro tri meseca snimku držao u ladici kao alat koji mu može zatrebati kad krene sakupljati političke poene među pripadnicima ekstremnih grupa.

- On bi kao profesor trebao točno znati što napraviti u nepoželjnim situacijama iz kojih se može izroditi nešto nepovoljno za društvo u cjelini. Zanemario je sve što je trebao učiniti kao profesor i iskoristio snimku u najgorem kontekstu koji je mogao - rekao je Josić ranije za Novosti.

Iako je to malo ko očekivao, vukovarsko-sremska policija je osam dana nakon Penavine presice saopštila da ‘u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezane uz objavljivanje sporne video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara’. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je kazao da se vukovarska policija bavi spornim snimkom i da će izvestiti javnost o tome šta i do čega će eventualno doći te radi li se o kontroverznom postupku zbog objave videa s decom. ‘Naravno da djecu ne treba dovoditi u nekakav politički kontekst, međutim ne bih ničim prejudicirao s obzirom na to da sam čuo neka preliminarna pravna mišljenja koja nisu baš jedinstvena po tom pitanju’, poručio je Božinović medijima.

Odvjetnica Vesna Alaburić u izjavi za Novosti objasnila je da kazneni zakon sankcioniše svako otkrivanje identiteta deteta koje može na bilo koji način povrediti neko njegovo pravo, uznemiriti ga ili ugroziti njegovu dobrobit.

- Radi se o kaznenom djelu povrede privatnosti djeteta, za koje je zaprijećena zatvorska kazna do jedne godine. Ako je privatnost djeteta povrijeđena javno, kazna je do dvije godine, a ako je tu povredu učinila službena osoba, počinitelju prijeti zatvorska kazna do tri godine -rekla je Alaburić i pojasnila da se ‘objavljivanjem snimke grupe maloljetnika u kontekstu govora o velikosrpskoj agresiji otkriva identitet tih osoba na način koji objektivno može škoditi njihovoj dobrobiti’, kao i da ‘činjenica da je taj snimak ranije objavljen i da se i danas može vidjeti na internetu ne umanjuje odgovornost za kasnije javno prikazivanje i objavljivanje te snimke u kontekstu velikosrpske agresije’.

- To je novi kontekst koji snimci daje novo, drugačije, izrazito negativno značenje. Važno je također uvijek iznova podsjećati kako proglašavanje nekoga državnim neprijateljem ili agresorom, pa čak i samo spominjanje u kontekstu velikosrpske agresije nužno implicira moguće nasilje radi ‘obrane’ od ‘neprijatelja’ ili ‘agresora’. Opasnost da osoba prozvana u kontekstu velikosrpske agresije bude napadnuta iznimno je velika, u dijelovima zemlje gotovo izvjesna. Ako se u takav kontekst stavljaju osobe koje početkom 1990-ih godina nisu ni rođene, a radi se o djeci srpske nacionalnosti, nikako se ne može govoriti o slobodi izražavanja mišljenja, nego o diskriminatornom govoru, odnosno govoru mržnje, koji je protupravan u svakoj demokratskoj zemlji vladavine prava - objasnila je ona.

- Hrvatski pravni sustav raspolaže i drugim sredstvima pravne zaštite dobrobiti djeteta i zaštite od diskriminatornog postupanja. Državno odvjetništvo nije jedino o kojem ovisi eventualni sudski epilog ovog događanja - zaključila je Vesna Alaburić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više