>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Bolmansko proljeće

U bici su jedinice Treće jugoslovenske armije i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije potisnule iz Bolmana i Baranje jedinice grupe armija 'E' nacističke Njemačke

Na prvi dan proljeća ove, 2015. godine navršilo se tačno 70 godina od završetka velike i krvave ratne operacije na likvidaciji tzv. bolmanskog mostobrana, poznate kao Bolmanska bitka. U njoj su jedinice Treće jugoslovenske armije i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije potisnule iz Bolmana i Baranje jedinice grupe armija ‘E’ nacističke Njemačke, koje su iz Slavonije forsirale Dravu i zauzele Bolman s okolinom. Bitka je vođena od 6. do 21. marta 1945. i završila je, kako je jednom napisao politički komesar Petnaeste vojvođanske brigade ‘Šanfor Petefi’ Rudolf Jontović, simbolički upravo na prvi dan proljeća.

Obilježavanje 70-godišnjice Bolmanske bitke i 70-godišnjice pobjede nad fašizmom organizovala je prošle subote u Bolmanu Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Osječko-baranjske županije (OBŽ), pod rukovodstvom Nikole Opačića, a u saradnji s Općinom Jagodnjak i pod pokroviteljstvom načelnika Anđelka Balabana. Program obilježavanja sastojao se od polaganja vijenaca na centralnom spomeniku na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac te na spomenicima u Petlovcu, B. P. Selu i Bolmanu. Potom je održana svečana akademija u bolmanskom Domu kulture, nakon čega je otvorena Spomen-soba Bolmanske bitke, koju je obnovila Općina Jagodnjak, uz pomoć Ministarstva kulture RH. U njoj su se prisutni, kroz slike, mape i izložene eksponate, mogli bolje upoznati s bitkom.

Svečana akademija održana je pred punom salom Doma kulture. Goste su pozdravili Nikola Opačić i Anđelko Balaban, nakon čega je kratak opis Bolmanske bitke iznio prof. Nikola Živković. Najupečatljiviji govor održao je predsjednik Skupštine OBŽ Antun Kapraljević, iz koga možemo citirati samo nekoliko rečenica:

- Živimo u vremenu u kojem se svakim danom sve više antifašizam i fašizam izjednačavaju. Svaki dan to gledamo na televiziji, svaki dan to doživljavamo kao činjenicu, ali to nije činjenica. Doživljavamo to da sve one vrijednosti koje su se živjele puno, puno godina na ovim prostorima budu izbrisane. Život na ovim prostorima, život u Hrvatskoj nije počeo 1991. Život je trajao i prije. Oni koji nam žele reći da mi nismo živjeli prije, da smo živjeli u neka mračna vremena, ja otvoreno kažem: lažu, jer mi smo živjeli drugačiji život.

Prigodni kulturno-umjetnički program izveli su recitatorska i folklorna sekcija Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’, Pododbor Jagodnjak, pod vodstvom Nade Šalajić, i veteranski Folklorni ansambl Baranje ‘Nikola Tesla’ iz Belog Manastira.

Kad od neke bitke mine 70 godina, onda više gotovo i nema živih sudionika. Ipak, na obilježavanju Bolmanske bitke bila su i dvojica učesnika: Vladimir – Vlade Stajević (93) iz Bolmana, koji je u ime Općine Jagodnjak, skupa s načelnikom Balabanom, polagao vijence, i Dragoljub Kapor (94) iz Subotice, oba nekadašnji borci Sedme vojvođanske brigade. Iako obojici nedostaje samo 6-7 godina pa da postanu stogodišnjaci, učestvovali su u cijelom programu obilježavanja, a u Spomen-sobi prepoznali su lica nekadašnjih komandanata vojvođanskih brigada i divizija.

Dragoljuba Kapora upitali smo kako je doživio Bolmansku bitku i šta mu je od svega najviše ostalo u sjećanju. Posebno je istaknuo trenutke koje nikada neće zaboraviti. Bilo je to posljednjih dana bitke, kad su poginule borce sahranjivali u Baranjskom Petrovom Selu. Borce 14. vojvođanske (slovačke) brigade pratile su majke boraca, s korpama od pruća u kojima su im donosile hranu. Slika majke koja traži (i nalazi) svog poginulog sina pokrivenog plahtom, i to u trenutku prije nego što će biti sahranjen, majčina žalost i tuga, urezale su mu se u pamćenje i ostale u sjećanju kao najteži trenuci cijele borbe.

Na obilježavanju je bila i Eržika Golub iz Bačalmaša, gradića u Mađarskoj blizu Subotice, kćerka poginulog borca Ivana Goluba iz sastava Osme vojvođanske brigade, te njezin sin Laslo Barič s prevoditeljicom Valerijom Petrekanić Koso.

Sedamdesetu godišnjicu Bolmanske bitke Općina Jagodnjak, osim tom proslavom, planira obilježiti i izdavanjem knjige ‘Bolmanska bitka’, koja je u pripremi. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jagodnjak Jovan M. Nedić upravo završava tekst i okončava prikupljanje fotografija i drugih ilustracija. Potom će drugi Bolmanci i Baranjci uraditi ostalo: redakturu, korekturu, lekturu, prijelom (Milan Drača), predgovor (dr. Stanoje Bojanin), recenziju (Petar Matić)… Komemoriranju Bolmanske bitke doprinos će dati i belomanastirski Foto-kino klub ‘Baranja’. Od dosad snimljenog materijala i onoga što će se tek snimiti planira se do kraja ove godine pripremiti dokumentarni film.

Stigli izaslanici ruske i srpske ambasade

Obilježavanju su prisustvovali brojni izaslanici, delegacije i gosti: saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora RH Damir Rimac, izaslanik Skupštine OBŽ Antun Kapraljević, zamjenik župana OBŽ Jovan Jelić, izaslanik Ambasade Republike Srbije u RH i generalni konzul u Vukovaru Živorad Simić, izaslanik Veleposlanstva Ruske federacije u RH i konzul Vladimir Poljanin, zastupnici u Hrvatskom saboru Šandor Juhas i Veljko Kajtazi, potpredsjednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine Stevo Drača, predstavnica Zajedničkog vijeća opština Erika Jasnić, belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i njegov pomoćnik Predrag Stojanović, načelnik Općina Kneževi Vinogradi Deneš Šoja i donedavni načelnik Općine Petlovac Drago Dominić, zamjenik načelnika Općine Darda Radomir Čvarković, delegacije antifašističkih udruženja iz Apatina, Bečeja, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka i Subotice, delegacije ZUABA Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te antifašističkih udruga iz Belog Manastira, Borova, Osijeka, Požege, Slatine, Slavonskog Broda, Trpinje – Bršadina i Vukovara.

1/2