>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Borba oko miraza

U Zagrebu prikazana predstava ‘Trudnoća’ pododbora Prosvjete iz Krnjaka: Radnja predstave se zbiva u prvoj polovini prošlog vijeka i na šaljiv način pokazuje životnu situaciju

Članovi pododbora ‘Prosvjete’ iz Krnjaka, u dvorani biblioteke ‘Prosvjete’ u Zagrebu, izveli su predstavu ‘Trudnoća’ koja govori o običajima i svakodnevici Kordunaša iz prošlih vremena. Priču o djevojci koja je ostala trudna s momkom seoskog gazde pa nakon svađe i dogovora njihovih očeva, uz miraz od dobre krave i para dobrih volova, odlazi u momkovu kuću, publika je ispunila sa smijehom i aplauzom.

- Htjeli smo pokazati kako se nekad živjelo na Kordunu, rekao je idejni začetnik i pisac teksta Perica Martinović, koji je u predstavi s osam glumaca glumio baku buduće mlade.

- Predstava se zbiva u prvoj polovini prošlog vijeka i na šaljiv način pokazuje životnu situaciju koja je razriješena na razuman način, iako na žalost mladinog oca. Umjesto da dobije dukate od momkove porodice, on će naposljetku darovati tadašnje veliko bogatstvo za kuću. U predstavi se govori kako se nekad govorilo na Kordunu i kako još uvijek govore naše bake i djedovi, a do sada je osim u Krnjaku odigrana u Vrgimnostu, Viškovu i Karlovcu. Zovu nas da je odigramo i drugdje. Kordunaški govor i prikaz našeg mentaliteta nije bio prepreka da je svugdje dobro prime - rekao je Martinović.

- Kad sam došao s idejom o predstavi svi su se odmah uključili, a kako smo čisti amateri, u predstavi je dopuštena improvizacija, tako da se svaka predstava pomalo razlikuje od druge. S obzirom na uspjeh, radim na pisanju teksta za nastavak koji bi se bavio svadbom i u kojem bi bilo više glumaca, rekao je.

- Nije isključena ni mogućnost formiranja dramske sekcije koja bi izvodila više predstava čime bi Krnjak bio jedan od rijetkih pododbora ‘Prosvjete’ u kojem se njeguje taj vid aktivnosti. Tu bismo imali više predstava za najmlađi uzrast, čime bi i djeca dobila priliku da putuju i druže sa svojim vršnjacima - najavio je Perica Martinović. S njim se slažu i ostali članovi glumačkog ansambla, ističući da za glumu postoji interes.

- Naravno, kako se svi nečim bavimo, bilo da se školujemo, radimo na zemlji ili nešto treće, treba nam vremena za probe - kažu oni, ističući da manji dio ansambla na probe dolazi s područja općine Vojnić.

- Kad idemo kraćim putem, to je samo osam kilometara, kažu i ističu kako su ohrabreni pozitivnim reakcijama koje nisu izostale ni u Zagrebu gdje je glumce pri predstavljanju publici na kraju predstave dočekao dugotrajan gromki aplauz uz želje za ponovnim susretom.

1/1