Novosti

Kronika

Бoрбa зa o(п)стaнaк

ВСНM Oпштинe Дaрдa прoслaвилo крсну слaву: Бoримo зa oстaнaк свих нaших мeштaнa рeкao je дoжупaн Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje Рaдoвaн Чвaркoвић

4zcdfgw9vmx85jkipusri63gfvx

Liturgija u crkvi

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Darda povodom krsne slave Sv. Arhanđela Mihaila, koja je ujedno hramovna slava mesta Darda, održalo je u subotu 24. novembra svečanu sednicu u prostoru Crkvenog doma u Dardi. Svečanoj sednici darđanskog veća prethodila je sveta arhijerejska liturgija u pravoslavnoj crkvi Sv. Arhanđela Mihaila koju je služio protojerej Đorđe Kovačević. Članovi Veća, Crkvene opštine, meštani Darde i gosti iz baranjskih mesta okupili su se u prostoru crkvenog doma, a u ime domaćina prisutne je pozdravio Radomir Čvarković, dožupan Osječko-baranjske županije.

- Voleli bi da nas je večeras više ali na žalost, iako nije ni red ni vreme, sve nas je manje, sve je manje domaćina kako ovde u Dardi tako u čitavoj Baranji i u ovom delu Republike Hrvatske. Mi se u Veću trudimo, i trudićemo se, da se uz pomoć naše Opštine, borimo za ostanak svih naših meštana rekao je Čvarković. Načelnik Opštine Darda Anto Vukoje, kao svake godine, prisustvovao je svečanoj sednici čime je po ko zna koji put pokazao da suživot i dobri međuljudski odnosi između većinskog i manjinskog naroda nemaju alternativu.

- Trudimo se da svim mještanima Općine Darda bude što ljepše, da izjednačimo život i standard. Trudimo se da svako mjesto ima istu infrastrukturu i sve ono što je dio modernog života. I sami vidite da se intezivno radi na pravoslavnoj crkvi u Uglješu, i to bi zdanje već bilo gotovo da je više pomoći resornog ministarstva. Živimo zato da nam mladi ne odlaze, da ostanu ovdje ali zato se svi skupa moramo potruditi - rekao je Vukoje.

U kratkom obraćanju prisutnima se obratio i darđanski protojerej Đorđe Kovačević koji je prenio pozdrave vladike Heruvima, episkopa Osječko-poljske i baranjske eparhije, u čije ime je domaćinima čestitao i slavu.

- Želim se zahvaliti Veću koje nam je iz svog skromnog budžeta kroz ovu proteklu godinu puno pomoglo. Zahvaljujem se načelniku Opštine i donačelniku koji su sa dosta sredstava pomogli našu crkvenu opštinu. Posebno hvala na pomoći u izgradnji crkve u Uglješu na kojoj se stavljaju kupole i verujemo da ćemo je do nove godine uspeti pokriti - rekao je Kovačević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više