Novosti

Intervju

BORIS Štromar: Čuvari Petrove gore

Nadamo se da će dodjela oznake Međunarodnog parka tamnog neba Petrovoj gori u javnosti osvijestiti činjenicu da imamo puno zanimljivih lokacija koje treba očuvati, kako prirodu, tako i postojeće objekte, u ovom slučaju spomenik Vojina Bakića koji je devastiran, kaže Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj

Vy9uoool2wdb7qymiifd5bcuf3m

Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj

Zašto je baš Petrova gora proglašena prvim parkom tamnog neba u Hrvatskoj?

Petrova gora doista ima tamno nebo prepuno zvijezda, a to je glavni preduvjet za dobivanje oznake prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA). Osim toga, na takvim lokacijama se trebaju provoditi programi kojima se promovira očuvanje neba od svjetlosnog onečišćenja u kombinaciji s astronomskim promatranjima. Kako je Petrova gora dovoljno blizu Zagrebu, od 2007. tamo redovno radimo promatranja i provodimo edukacije, a ove godine smo je odlučili i zaštiti.

Kako Hrvatska stoji sa svjetlosnim onečišćenjem?

Poprilično loše jer podosta električne energije trošimo na javnu rasvjetu po broju stanovnika, za razliku od Njemačke, Austrije i Slovenije gdje je to do dva puta manje. Kroz djelovanje naše udruge nastojimo objasniti ljudima da uopće postoji problem svjetlosnog onečišćenja, jer svjetlo ne radi direktnu neugodu i ne ometa svakodnevni život. A zapravo je to jedan od najvećih problema s obzirom da se svjetlost od grada širi još stotinama kilometara, pa se zbog toga smatra jednim od najvećih onečišćivača okoliša.

Kakve ćemo koristi imati od prvog parka tamnog neba?

Ove godine smo dobili novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji sadrži kvalitetne odrednice i neka ograničenja koja drugdje u svijetu ne postoje. Samim tim dolazi do brige o cijelom okolišu. U Europi ima 15 takvih parkova i zanimljivo je da su neki od njih u državama koje smatramo jako svjetlosno onečišćenim, kao što su Nizozemska i Velika Britanija. Nadamo se da će dodjela oznake Međunarodnog parka tamnog neba u javnosti osvijestiti činjenicu da imamo puno zanimljivih lokacija koje treba očuvati, kako prirodu, tako i postojeće objekte, u ovom slučaju spomenik Vojina Bakića koji je devastiran. Očuvanje prirode je važno zbog astronomije, ali i zbog turističkog potencijala, naročito na obalama i otocima, gdje inače postoji trend enormnog osvjetljavanja šetnica. Postoji li uostalom išta romantičnije od zvjezdanog neba na plaži?

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više