Novosti

Kultura

Boris T. Matić: Nastojimo publici olakšati pandemijsko vrijeme

Proljetno izdanje, od 9. do 17. travnja, predstavlja aktualnu produkciju Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma iz Beograda i Filmskog festivala u Herceg Novom u Crnoj Gori, kaže producent, direktor ZFF-a i prvog regionalnog online filmskog festivala

Large mini kultura

(foto Marin Tironi/PIXSELL)

Prvi regionalni online filmski festival održat će se od 9. do 17. travnja, a nastao je u sklopu Mreže festivala Jadranske regije. Po čemu se on izdvaja u odnosu na druge festivale toga tipa?

Ovaj festival je tek uvod u zajedničku suradnju između četiri festivala: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma iz Beograda i Filmskog festivala u Herceg Novom u Crnoj Gori, koji su se i zvanično udružili u mrežu koju ste spomenuli. Svi festivali će nastaviti normalno sa svojim aktivnostima, ali ćemo dio festivalskih programa i aktivnosti međusobno dijeliti. Ovo proljetno devetodnevno izdanje je naše predstavljanje javnosti; održava se online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, predstavlja aktualnu produkciju svakog od festivala i osmislili smo ga u želji da koliko je god to moguće olakšamo pandemijsko vrijeme našoj publici, dok čeka normalna festivalska izdanja, za koja se nadamo da će se održati uživo.

Kakva je estetska koncepcija ovog regionalnog festivala?

Velik broj filmova u zadnja dva i pol mjeseca pogledao je po jedan predstavnik svakog festivala. Za Zagreb Film Festival to je radila producentica i jedna od selektorica, Lana Matić. Trebalo je usuglasiti koje filmove odabrati s obzirom na specifičnosti svakog festivala. Svi su na kraju odabrani konsenzusom.

Što treba pogledati i koji su favoriti festivala?

Teško mi je izdvojiti pojedine naslove, ali svakako ne bi trebalo propustiti "Novi poredak" Michela Franca, redatelja koji je za njega lani osvojio Srebrnog lava u Veneciji, a naša ga publika pamti još od 2012., kada smo na ZFF-u prikazivali njegov film "After Lucia". Također bih spomenuo i film "Smrt filma, a i mog oca" redatelja Danija Rosenberga, koji je bio u programu prošlogodišnjeg festivala u Cannesu.

Uz sijaset novijih filmova, u festivalski program su uvršteni i jugoslavenski filmski klasici. Zašto?

Zato što na taj način želimo podsjetiti gledatelje na filmsko blago regije. Ususret ovom našem proljetnom izdanju spomenuo bih "Miris poljskog cveća" iz 1977. godine, film koji je nagrađen u Cannesu i Puli, a prema scenariju hrvatskog redatelja i našeg prijatelja Rajka Grlića režirao ga je Srđan Điđa Karanović.

S obzirom na to da je ovo online festival, jeste li predvidjeli i razgovore s publikom, kritičarske okrugle stolove i slične popratne programe? Hoće li biti nagrada i kako ćete vrednovati uspjeh festivala?

Uz velik dio filmova bit će organizirani i razgovori s autorima. Nagrada za sada nema, ali planiramo sve to proširivati u budućnosti. Festival ćemo na kraju vrednovati prema broju gledatelja u zemljama u kojima se filmovi mogu vidjeti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više