>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Borislav Šarić na čelu VSNM-a Šibensko-kninske županije

Vijeću, kao ustavnoj kategoriji, moramo vratiti ulogu i vrijednost, jer je ono krovna organizacija srpske nacionalne manjine u našoj županiji, rekao je novi predsjednik šibensko-kninskog VSNM-a

Na sjednici održanoj 16. decembra u Kninu jednoglasnom odlukom članova Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić izabran je za novog predsjednika toga vijeća. Za Šarića je glasalo svih 20 prisutnih od ukupno 25 članova VSNM-a. Šarić je na toj funkciji zamijenio Mirka Raškovića, poznatog po prelasku u nezavisne zastupnike nakon izbora za Sabor 2015. godine, koji je početkom ove godine podnio ostavku na tu funkciju predsjednika VSNM-a.

- Vijeću, kao ustavnoj kategoriji, moramo vratiti ulogu i vrijednost, jer je ono krovna organizacija srpske nacionalne manjine u Šibensko-kninskoj županiji - rekao je Šarić u razgovoru za Novosti nakon izbora, ističući da je pomoć Vijeća potrebna pripadnicima srpske zajednice, naročito u općinama i gradovima u kojima ne učestvuju u vlasti.

- Radit ćemo na pitanjima povratka, a pogotovo ostanka ljudi u našoj županiji jer odlasci mladih, kao i cijelih porodica na rad u druge države ugrožavaju stanovništvo ovih područja nezavisno o nacionalnoj pripadnosti - rekao je novi predsjednik šibensko-kninskog VSNM-a.

Dodao je da od formiranja prvog saziva Vijeća 2003. godine nije riješeno pitanje prostora u županijskom sjedištu u Šibeniku.

- Imamo prostor za rad u Kninu, ali je neophodno djelovanje i u sjedištu županije. Vjerujemo da ćemo u dogovoru sa županom i gradonačelnikom Šibenika doći do rješenja, da makar jednom tjedno budemo dostupni onima koji nas trebaju i u tom gradu - rekao je on.

Šarić je najavio i otvaranje Vijeća prema medijima kako bi se predstavio rad toga tijela, kao i problemi s kojima su suočeni pripadnici srpske zajednice. Podsjetimo, Borislav Šarić je jedan od dugogodišnjih srpskih aktivista u Šibensko-kninskoj županiji. Trenutno je na funkciji zamjenika načelnika općine Kistanje kao i zamjenika predsjednice županijskog SDSS-a Anje Šimprage.

1/1