Novosti

Kronika

Бoрoвo пoмaжe приврeдникe

Oпштинскo вeћe Бoрoвa усвojилo je пaкeт мeрa зa пoмoћ приврeдницимa пoгoђeнимa кризoм. Рaниje зaпoчeти прojeкти сe нaстaвљajу

Ynztchx2eu097icozylgwjo8p3r

Izgradnja višenamenskog objekta u centru mesta

Na prvoj sednici održanoj nakon popuštanja epidemioloških mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je paket mera za pomoć privrednicima koji su pogođeni korona-krizom. Po rečima načelnika Zorana Baćanovića, paket od četiri mere težak je približno 300 hiljada kuna.

- Jedna od direktnih mera odnosi se na privredne subjekte kojima je delatnost bila obustavljena odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite i ona predviđa subvenciju u iznosu od 8 hiljada kuna. Druga mera je oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za treći kvartal ove godine uz uslov da poslednjeg dana prošle godine nisu imali dugovanja. Uz to, oslobodićemo ugostiteljske objekte plaćanja zakupnine za bašte i terase na javnoj površini – pojasnio je Baćanović. Tako će novčanu pomoć primiti desetak poslovnih subjekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, dok će oko 40-tak preduzetnika imati mogućnost da koristi meru oslobađanja plaćanja komunalne naknade. Uz ove mere, doneta je odluka o smanjenju prireza porezu na dohodak sa 10 na 6 odsto, od 1.juna.

- I na ovaj način se odričemo dela svojih prihoda, ali svesni smo svih okolnosti koje su nastupile za naše privrednike i želimo im pomoći jer će smanjenje prireza za njih značiti manja davanja, a veća primanja za zaposlene - ističe načelnik dodajući da je opština Borovo finansijski stabilna, da su sredstva za pomoć osigurana iz budžetskih rezervi te da niko od budžetskih korisnika neće biti zakinut.

Planirani budžet od oko 24 miliona kuna koji se, kaže načelnik, puni zadovoljavajućom dinamikom, uz sredstva prenešena iz prošle godine, omogućio je da se u Borovu od početka godine realizuju brojni infrastrukturni projekti. I tokom epidemije koronavirusa intenzivno se radilo na izgradnji višenamenskog objekta u centru mesta, neposredno uz igralište Fudbalskog kluba ‘Sloga’, koji bi trebao biti završen do kraja oktobra. Zgrada je dimenzija 30 x12 metara sa salom u prizemlju za održavanje raznih skupova koja može primiti do 250 ljudi, dve manje prostorije na spratu te kuhinjom i sanitarnim čvorovima. Na jednom delu krova zgrade biće izgrađene tribine za posetioce utakmica. Investicija vredna 3,2 miliona kuna biće realizovana najvećim delom vlastitim sredstvima, uz podršku od 400 hiljada kuna iz Srpskog narodnog veća i 225 hiljada iz Ministarstva graditeljstva.

Nedavno je završena izgradnja poslednje deonice 2,4 kilometra dugog puta prema arheološkom nalazištu i izletištu ‘Gradac’, a asfalt je dobilo i nekoliko lokalnih cesta. Izgradnja pešačkih staza, moderne LED javne rasvete koju već imaju glavna i nekoliko sporednih ulica, parkinga za potrebe vatrogasnog društva i poljoprivredne zadruge, samo su deo planiranih radova do kraja godine.

Meštani Borova nestrpljivo čekaju puštanje u rad kanalizacije. Izgradnja mreže duge 42 kilometra završila je još 2018., ali je zapelo s firmom koja je gradila glavni prečistač otpadnih voda u Vukovaru na koji će se priključiti i Borovo. Načelnik Baćanović veruje da će Vodovod grada Vukovara kao nosilac projekta uskoro izabrati novog izvođača i da će radovi biti okončani do kraja godine.

- Nadam se da ćemo u tom slučaju iduće godine dobiti upotrebnu dozvolu i omogućiti svim zainteresovanim meštanima da se priključe na sistem odvodnje, a odluka koju smo ranije doneli o subvenciji za priključak svakom domaćinstvu u iznosu od 500 kuna i dalje stoji - zaključuje Baćanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više