>

novosti logo

Kronika Kronika

Branka Karan: Zaštitni znak - izvorno

Dopredsjednica KUD-a Zora iz Silaša: Cilj nam je očuvanje naše tradicije i kulture na ovim prostorima, pa izvodimo narodne igre Banije, Korduna, Like, Slavonije, Dalmacije, ali i Srbije

Kažite nam štogod o aktivnostima silaškoga KUD-a?

Zora je osnovana 2006. godine, a počeci su bili povezani s problemima – najprije financijske prirode, a potom onima vezanima uz brojnost članstva. Cilj nam je očuvanje naše tradicije i kulture na ovim prostorima, pa izvodimo narodne igre Banije, Korduna, Like, Slavonije, Dalmacije, ali i Srbije. Sada nas je pedesetak, članstvo se kao i drugdje osipa, ali ipak trajemo. Dosta je mladih, koje nije teško toliko privući koliko je problem zadržati ih: isprva se malo ustručavaju, a onda zavole folklor i ostaju bar do odlaska u srednju školu u Vukovar i Osijek ili na fakultet. Njihovom učlanjenju u KUD pridonosi to što ih više od 90 posto pohađa nastavu po modelu A, odnosno u cijelosti na srpskom jeziku. Zora je jedini KUD u općini Šodolovci. U početku su članovi bili samo iz Silaša, jednog od sedam naselja te općine, da bi nam se s vremenom počeli pridruživati iz drugih mjesta, općina i županije. Naime, naša općina potpada pod Osječko-baranjsku županiju, ali nas od nje geografski razdvaja Vukovarsko-srijemska. No kako jeod Silaša do Šodolovaca svega kojih dvadesetak kilometara, to nam ne predstavlja neki problem.

Kad već spominjete svoju općinu, biste li nam ukratko mogli opisati uvjete života u njoj?

Infrastruktura je riješena, putovi su u redu, iako se uvijek može više i bolje. Općinski načelnik nastoji svim snagama privući što više novca EU-fondova namijenjenih razvoju, no bilo bi još bolje da mladi imaju više mogućnosti zapošljavanja u strukama za koje su se školovali. Iako se posla nađe i mimo toga.

Koliko je Zora prepoznatljiva u sredinama u kojima nastupa i kakvu podršku dobivate?

Glavninu financijske podrške daje nam općina, dio Savjet za nacionalne manjine kroz Zajedničko vijeće općina, a oslanjamo se, pored vlastitog novca, na pomoć KUD-ova iz okoline. Bilo bi bolje da novca ima više, ali smo zadovoljni jer znamo da ima onih koji opstaju s manje. Široj smo javnosti postali prepoznatljivi po smotri izvornog folklora, popularnoj Silašijadi koja se održava svakog drugog vikenda u septembru i na koju privlačimo sve više drugih KUD-ova i posjetitelja. Taj nam događaj puno znači, jer se na njemu okupljaju naši ljudi iz okoline, ali i oni koji su porijeklom iz ovih krajeva. Na Silašijadu pozivamo pet do šest KUD-ova, da ne budemo megalomani pa da nemamo s čim počastiti. Uglavnom su to društva iz Hrvatske, Republike Srpske i susjedne Srbije, a smotra se održava u terminu u kojem još nema nastave i dok traju godišnji odmori.

Silašijadu podržavaju druga naša udruženja – DVD i lovačko društvo, posebice organizacijski i u popratnom programu, u koji spadaju utrke u vrećama, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji i slične narodne igre. Sama je smotra u znaku izvornog folklornog stvaralaštva, odnosno tradicijskih scenskih igara. Inače, Zora ima najmanje deset nastupa godišnje, a tu su važna priznanja - sveukupni smo pobjednik Festivala u istočnom Sarajevu, nagrađeni smo za najizvorniju koreografiju, osvojili smo drugo mjesto na Međunarodnom festivalu u srpskom Boljevcu u Srbiji i specijalnu nagradu za očuvanje tradicije naroda Balkana. Nagrade nam puno znače, jer smo malobrojan KUD relativno kratkog postojanja. Posebno nam je drago kad nas pozovu u krajeve u kojima su Srbi nekad živjeli u znatno većem broju nego danas. Znamo kako je sada teško opstati npr. u Voćinu, pa nam je aplauz na smotri u tom mjestu puno značio. Nastup u Zagrebu nam je velika želja, jer u glavnom gradu zemlje jer nismo nastupali, a voljeli bismo predstaviti svojih 13 stiliziranih koreografija i četiri prikaza starih srpskih narodnih običaja.

1/1