>

novosti logo

Društvo Društvo

Brigo Vladina pređi na Ustavni

Sindikati pritišću vlast da ne odugovlači s referendumom protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, za koji je uvaženo skoro 709.000 potpisa, no kao i obično vlast će pitanje referenduma prepustiti Ustavnom sudu

Ili referendum ili ulica! Jasna je to poruka koju su čelnici triju sindikalnih središnjica poslali s Markovog trga u Zagrebu. Upozorili su vladajuće da će pozvati građane na demonstracije ako Sabor ne raspiše referendum na temelju inicijative ‘67 je previše’ o mirovinskoj reformi koju je potpisalo gotovo 750.000 ljudi. Sindikalci su predali potpise prije više od tri mjeseca, ali osim potvrde Ministarstva uprave da ih ima dovoljno, ništa se dalje nije dogodilo. Upozorili su da rokovi ističu pa očekuju da Sabor do kraja rujna utvrdi termin održavanja referenduma protiv produženja roka za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina života, kao i da im ne pada na pamet ulaziti u nove pregovore s Vladom oko ovog pitanja.

‘Sindikalna inicijativa ‘67 je previše’ nije nastala iz političkih interesa nego zbog želje da budućim umirovljenicima bude bolje. Referenduma mora biti jer se volja građana mora poštivati, zastupnici su u Sabor ušli voljom građana, a ako je ne žele poštivati, naša je dužnost da pozovemo građane na ulice kako bi rekli što misle o takvoj Vladi i Saboru’, rekao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, dok je Krešimir Sever iz NHS-a poručio vladajućima da ne guraju sindikate u političke vode i da referendum može biti raspisan u listopadu kako se ne bi vezao s predsjedničkim izborima. Predsjednik MHS-a Vilim Ribić bio je još oštriji, podsjetivši da su sindikati prikupili jednako potpisa kao što je HDZ osvojio glasova koji mu omogućavaju da bude na vlasti.

Podsjetimo da je zahtjev za referendum potpisalo 745.486 građanki i građana, od čega je Vlada u izvješću prihvatila njih 708.713, što je gotovo dvostruko više od zakonskog minimuma. Sada se očekuje da saborski Odbor za Ustav raspravi i pošalje Saboru prijedlog za raspisivanje referenduma ili da se obrati Ustavnom sudu, što je – tvrde upućeni – realniji scenarij, s obzirom na to da i iz HDZ-a tvrde da mirovinska reforma spada među gospodarska pitanja iz domene Vlade i Sabora, poput slučajeva outsourcinga i monetizacije autocesta. Prema tim najavama, referendumsko pitanje bi trebalo biti poslano Ustavnom sudu na ocjenu već ovih dana. Ako Ustavni sud ocijeni da se referendum može raspisati, kako je kazao prvi čovjek HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić, to će biti napravljeno bez odugovlačenja, no to sindikati tumače kao pokušaj dodatne opstrukcije.

Još dok su prikupljani potpisi ustavni stručnjaci različito su komentirali sindikalne zahtjeve. Riječka profesorica Sanja Barić smatrala je kako je riječ o pitanju o kojem se ne bi smjelo odlučivati na referendumu jer ima izrazite financijske posljedice i moglo bi utjecati na održivost državnog proračuna. Branko Smerdel pitanje je nazvao pogodnim za referendum.

Ako referendum prođe, Hrvatska bi postala još jedna država u EU-u koja bi usporila produljenje radnog staža na 67 godina. Nakon što je u vrijeme krize vezala penziju uz očekivani životni vijek, Italija je sada omogućila onima koji su odradili 38 godina da se umirove sa 62 godine, uvodeći ‘pravilo 100’ po kojem se može u mirovinu kada zbroj godina i staža dosegne sto, ali ne prije 62. godine života. Poljska i Češka također ne žele povećati radni staž, baš kao ni Slovaci koji su odustali nakon pritiska sindikata.

Muškarci u Europi u prosjeku odlaze u mirovinu sa 63,4 godine, a žene sa 62,6 godina. U Hrvatskoj je ta dob nešto niža pa se muškarci prosječno umirovljuju sa 62,4 godine, a žene sa 60,7. Najdulje rade Šveđani – sa 66 godina u mirovinu idu muškarci, a sa 64,7 žene.

1/1