Novosti

Rabljena sedmica

Brod HRM-a uspješno se nasukao

Nasukavanje je uslijedilo dok su na brodu bila tri instruktora s vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Možda bi bili uspješniji da ga preimenuju

Large rabljena

Nasukani desantni minopolagač DBM-81 (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Smrt

Goran Komlenac imao je 42 godine i bio je vatrogasac. Prijatelji ga opisuju kao čovjeka posvećena poslu, kao redovitog sudionika vatrogasnih natjecanja gdje je postizao najbolje rezultate. Vatrogastvo mu je, vele, punu 21 godinu bilo spoj posla i zadovoljstva. U nedjelju, između 13.30 i 14, Komlenca je, prema dostupnim informacijama, okružio požar kod Zatona Dubrovačkog. Istraga još traje, zasad se pouzdano zna da je Hrvatska izgubila jednog od najboljih vatrogasaca. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je sućut, dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz laskave riječi o radu vatrogasaca, obećao da će "cjelokupni sustav, od lokalne razine do Vlade" pomoći pokojnikovoj supruzi i dvoje djece.

 

Nesreća

Dalibor Šemper napio se, sjeo u automobil, sletio s ceste u Štikadi kod Gračaca, naletio na desetogodišnjeg dječaka i teško ga ozlijedio. Šemper je, čitamo u medijima, htio napustiti mjesto nesreće, ali su ga spriječila četiri momka iz Sinja. Stradali dječak je iz Gospića prevezen u zagrebački Klinički bolnički centar, gdje je operiran, stanje mu je stabilno, a njegov je otac novinarima otkrio da su malome slomljeni desna ruka i obje noge. U trenutku nesreće dječak se igrao na livadi sa sestrom. Iz mora klasičnih crnokronikaških vijesti ovu je izdvojio Šemperov položaj: do nesreće, bio je predstojnik u Uredu potpredsjednice Vlade Anje Šimprage. Razriješen je po ubrzanom postupku, na telefonskoj sjednici odmah nakon nesreće, na nenajavljenoj točki dnevnog reda. Na ispitivanju u policiji se, navodno, nije pozivao na društveni status. Što radi, doznalo se tek kad je dao osobne podatke. Veli i da nije vidio dijete u koje se zabio automobilom.

 

Biranje

Politička scena u Hrvatskoj toliko je neživa da je vijest čak i neodržavanje lokalnih izbora. A počelo je optimistično, ako uopće postoji razlog za izbornim optimizmom: nakon što se vrh HDZ-a proteklih dana udarnički razmilio širom zemlje, opozicija je zaključila da se spremaju izvanredni izbori. Ali ne. "Ljudi komentiraju što se svugdje pojavljujemo, to nije priprema za prijevremene izbore. Neće ih biti", poručio je Andrej Plenković iz Imotskoga i otkrio što Hrvatskoj treba. Stabilnost! Svejedno, premijer je hiperaktivan. Prvo se fotografirao po Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je feštao na otvorenju Pelješkog mosta, dan kasnije u Karlovcu je potpisao ugovor za rekonstrukciju željezničke pruge. Ni to mu onako vragolastom nije bilo dosta. Akribični novinari navode da se iz Karlovca otisnuo u Istru, gdje je otkrio da se ne priprema za izbore, nego mu je hiperaktivnost ustvari "normalan intenzitet". Osim premijerove neuobičajene putne živahnosti, opažena je i njegova aktivacija na Instagramu. Analitičari zaključuju da bi Plenković mogao procijeniti kako je ovo pravo vrijeme za izbore, jer inflacija je i slične nevolje, birači, navodno, u takvim okolnostima vole sigurnost, a nju, kao, daju ovi koji 30 godina stabilno dave državu. No koncu, 2024. godine mogla bi biti politička gužva, jer bi se trebali održati predsjednički, europarlamentarni i parlamentarni izbori, pa ima logike da bar jedni, na primjer parlamentarni, budu ranije. Kad navodimo sve ovo, valja spomenuti i aktivnost opozicije. Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, dobio je u stranci mandat za razgovor s lijevim i lijevo-liberalnim opcijama oko eventualnog zajedničkog izlaska na izbore, što bi im, kako se čini, bio najvažniji preduvjet za skidanje s vlasti Plenkovićeve klike. Dokle su stigli razgovori, jesu li uopće odmakli dalje od početka, nemamo pojma. Tek smo u jednim dnevnim novinama pročitali da Možemo! ne odgovara na pitanje smatra li SDP prihvatljivim partnerom.

 

Dernek

Još jedan početak kolovoza bit će u znaku "Oluje". Istina, čini se da pomalo popušta ona višegodišnja histerija koja je pratila kako kninski event, tako i Alku, ali da ne prejudiciramo. Namjeravate li 5. kolovoza iz nekog razloga provesti u Kninu, valja vam znati da, prema riječima ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, neko tijelo neobičnog imena – pazite sad: Provedbeni stožer – dogovara detalje državne fešte. Zainteresirani mediji doznali su zbilja ekskluzivnu informaciju – program se neće mnogo razlikovati od prošlogodišnjeg. Budnica, vijenci, svijeće, zastava, govorancije, glavni dio bit će na stadionu Nogometnog kluba Dinara u Kninu. Govorit će general Mladen Markač, pa navodno još Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović. On će, u skladu sa svojim iznimnim potrebama za maskirnim društvom, 4. kolovoza primiti hrvatske ratne zapovjednike. Na kraju svega, bit će koncert Doris Dragović i Opće opasnosti te vatromet koji je već u najavi veliki. Zaista, sve rjeđe čitamo najave običnih vatrometa, stalno se najavljuju veliki.

 

Tomislav

S dvije velike crne vreće Remetinec je ovih dana napustio Tomislav Tolušić, bivši Plenkovićev ministar poljoprivrede. Tri tjedna bio je iza rešetaka, kamo je dospio zbog istrage Evropskog ureda javnog tužitelja koji ga tereti za zloupotrebu evropskih fondova kod izgradnje vinarije. Ex ministar pušten je nakon što su ispitani svi svjedoci, a zajedno s njim slobodi se radovao i suokrivljeni viši savjetnik u virovitičkom uredu Ministarstva poljoprivrede Željko Ferenc. Bila je to kratka informacija o kretanju hrvatskih uglednika.

 

Brod

Kratka informacija o kretanju hrvatskih ratnih brodova veli da se jedan od njih, desantni minopolagač DBM-81 Cetina iz flotile Hrvatske ratne mornarice, uspješno nasukao u akvatoriju Nacionalnog parka Kornati. Na brodu se nalazilo 18 članova posade, 21 kadet i čak troje instruktora Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Uspjeh ostvaren u skladu s imenom učilišta. I pokojni je bio uspješan u nasukavanju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više