>

novosti logo

Brzina - vrlina

Vrijeme čekanja pri testiranju na korona virus zabrinjava, osobito stariju populaciju poput one koje mnogo ima u Dvoru

Nedavno se i Dvor našao na listi općina i gradova u kojima se bilježi epidemija korone. Nulta pacijentica bila je bila patronažna sestra koja je imala vidljive simptome i koja je, dok nisu stigli rezultati testiranja, s vremenom zarazila osoblje u Domu zdravlja Sisak – ispostavi Dvor koje nije bilo na odmoru i koje je moralo u samoizolaciju, a ova zdravstvena institucija dva dana bila zatvorena.

Kako smo saznali, suprug patronažne sestre radi u Komunalcu i kako nije imao simptome, radio je na terenu. Kad je ustanovljeno da je njegova žena pozitivna, povukao se u samoizolaciju i testirao, pa je pet dana kasnije saznao da je pozitivan. Za sada nema informacija o stanju njegovih kolega iz ‘Komunalca’. Sve to izazvalo je blagu paniku među stanovništvom, pogotovo među starijim ljudima koji su i predobro informirani što će im se desiti ako ‘fasuju’ koronu, ali i svima koji su prolazili kroz Dom zdravlja, a takvih nije malo.

Da panici nema mjesta, da se stanje smiruje i da je situacija pod kontrolom smatra načelnik općine Nikola Arbutina s kojim smo razgovarali prvog dana školske godine, sedam dana nakon širenja zaraze.

- U općini Dvor danas ima ukupno osam zaraženih, uključujući tu i zaposlene iz Doma zdravlja. Zaraženih u ‘Komunalcu’ nema osim radnika koji je u samoizolaciji zbog pozitivnog testa na koronu. Čim je prvoj osobi potvrđena bolest, županijski Zavod za javno zdravstvo izišao je na teren, snimio stanje, popisao i obradio kontakte, uzeo uzorke i dezinficirao prostorije - kaže Arbutina. Po njegovim riječima, stanovnici su bili u strahu jer kroz Dom zdravlja cirkulira veliki broj ljudi, a zbog zaraze je otežano funkcionirao. Nekoliko dana nakon ustanovljenja zaraze Dom je otvorena i formiran je jedan liječnički tim, a od 7. septembra i drugi, tako da su stanovnici zdravstveno zbrinuti.

Arbutina je pohvalio brzu reakciju nadležnih, ističući da su u Dvoru u stalnom kontaktu sa županijskim Stožerom civilne zaštite i ZJZ-om te da se poduzimaju neophodne mjere zaštite. Zbog toga je i nastava u školi normalno počela, jasno uz sve mjere predostrožnosti. Priča u Dvoru završena je sretno, pa čak i uz podatak da je ista patronažna sestra imala radne obaveze i na području Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice, zbog čega je i tamo bilo panike, ali se stanje smirilo. Ipak, ostaje pitanje koje se može postaviti, koliko u Dvoru, tako i u Zagrebu, Splitu, Zadru … – nevezano za brzinu uzimanja uzoraka, da li se rezultati testiranja mogu saznati brže jer i vrijeme čekanja utječe na tok zaraze.

1/1