Novosti

Politika

U Bitolju kulturni centar nazvali po fašisti Vanči Mihajlovu

U Bitolju, u Sjevernoj Makedoniji, otvoren je Kulturni centar "Vančo Mihajlov VMRO", nazvan po suradniku fašista iz Drugog svjetskog rata koji je negirao postojanje makedonske nacije

Large vanca

Makedonske vlasti još se nisu izjasnile o provokaciji (foto Politika)

Otvaranje Kulturnog centra "Vančo Mihajlov VMRO" u Bitolju, u Sjevernoj Makedoniji, koji je financirala bugarska vlada i čijem otvaranju su prisustvovali najviši predstavnici bugarske vlasti, izazvalo je oštre reakcije na političkoj i medijskoj sceni u toj državi, posebno zbog izostanka konkretne osude makedonskih vlasti, piše beogradska Politika.

Najnovije tenzije, tumače u Skoplju, moglo bi da dovede do još jednog veta Sofije na početak pregovora Sjeverne Makedonije o priključenu Evropskoj uniji.

Dio makedonske javnosti otvaranje kluba pod nazivom "Vančo Mihajlov", koji je bio jedan od osnivača VMRO-a, smatra "bugarskom demonstracijom fašizma usred Makedonije". To piše skopska Nova Makedonija i ističe da su sada na potezu izvršna i sudska vlast zvaničnog Skoplja.

Buru u makedonskoj javnosti izazvao je dvodnevni posjet bugarske delegacije na otvaranju ovog centra, koja je bila sastavljena od visokih državnih dužnosnika lokalne vlasti i opozicije.

Smatra se da su bugarski političari na taj način flagrantno prekršili Ustav i zakone Makedonije, demonstrirajući otvoreni fašizam i ugrožavajući teritorijalni integritet i suverenitet Sjeverne Makedonije.

Analitičari su odlučni da vladavina prava ne smije biti dovedena u pitanje i da je potrebna hitna reakcija makedonskog pravosuđa da bi se zaštitili Ustav i zakoni zemlje.

Izjave predstavnika bugarske delegacije, posebno potpredsjednice Iljane Jotove, a kasnije i saopćenje Kulturnog centra o razlozima zbog kojih je dobio naziv po Vanči Mihajlovu, veći dio makedonske javnosti doživljava kao političku provokaciju s implikacijama na ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije, kao i veličanje fašističke ideologije, piše Nova Makedonija.

Tri dana od otvaranja spornog kluba, vladine institucije šute o, kako prenose skopski mediji, privatnoj posjeti gotovo cijelog državnog vrha Bugarske koji je prisustvovao otvaranju kluba.

Mediji prenose da je Vanča Mihajlov bio suradnik fašista u Drugom svjetskom ratu, jedan od organizatora atentata na kralja Aleksandra te da je negirao postojanje makedonske nacije. Umro je u emigraciji u Rimi.

Bugarska državna delegacija je, navodi se, na otvaranje kluba došla na poziv udruženja Bugara iz Bitolja, koju su makedonske vlasti nazvale "privatnom". Postavlja se pitanje zbog čega nijedna makedonska institucija nije, kako navode mediji, reagirala na ime kluba i da li to znači "rehabilitaciju fašističkih kolaboracionista u Makedoniji", kakav je bio Vančo Mihajlov.

Šef makedonskog tima u Komisiji za istorijska pitanja sa Bugarskom Dragi Đorđijev za Telmu kaže da je naziv kluba dobio ime po historijskoj ličnosti za koju se unaprijed zna da će izazvati reakciju u makedonskom društvu, odnosno među Makedoncima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više