>

novosti logo

Kronika Kronika

Cambridge i Beli Manastir – prijatelji

U sklopu obeležavanja Dana Grada Belog Manastira, 11. novembra potpisan je Sporazum o prijateljstvu između Belog Manastira i Cambridgea u Minessoti, SAD. Sporazum su potpisali belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i u ime gradonačelnice Cambridgea Joseph Morin, član Gradskog veća.

Do kontakta dva grada, koji leže na dva kontinenta i koji su na približno istoj paraleli, došlo je na inicijativu Borisa Mikšića, američko-hrvatskog gospodarstvenika, vlasnika ‘Cortec korporacije’. Belomanastirski čelnici inicijativu su prihvatili u nadi jačanja prijateljskih veza te unapređenja gospodarskog, socijalnog i kulturnog razvitka grada, i za nadati se je da potpisani dokument neće biti samo protokolarnog tipa.

- Suradnja između dva grada biće ostvarena kroz kulturnu, obrazovnu, ekonomsku i drugu razmjenu, te kroz sprovođenje inovativnih politika i tehnika upravljanja na području higijenskih mjera, opskrbe vodom, javnog prijevoza, turizma, ekonomskog razvoja i obrazovanja. Čvrsto vjerujemo da će ova suradnja trajno stvoriti temelj za razvoj gradova plus osnažiti veze među stanovnicima naših dviju zajednica, te omogućiti razmjenu iskustava među zaposlenicima u javnom sektoru, izabranim dužnosnicima, ali i poduzećima. Bliski odnosi među gradovima mogu osigurati pristup novim tržištima i upoznavanju novih partnera - rekao je Doboš.

- Cambridge je grad pobratim sa još dva grada u svetu, u Japanu i Švedskoj, i to preko trideset godina. Nadam se da će i ovo novo pobratimstvo biti uspješno za oba grada i hvala gospodinu Mikšiću, koji je inicirao potpisivanje ovog sporazuma, i koji je uspješan poduzetnik u jednom i u drugom gradu - rekao je Morin.

Izaslanstvo Cambridgea predstavljali su također Linda Woulf, gradski administrator i Stan Gustafson, direktor ekonomskog razvoja, a formalnoj svečanosti potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu prisustvovalo je i vodstvo obaju Mikšićevih fabrika. Uvereni da je ova inicijativa tek početak brojnih projekata, predstavnici Grada Belog Manastira predstavili su novim američkim prijateljima mogućnosti ulaganja u poslovnu zonu čije je oživljavanje od presudnog značaja za uspavano gospodarstvo. Koncept uspostave saradnje između gradova prijatelja vrlo je popularan u svetu kao način promocije ekonomskih, ljudskih, kulturnih, obrazovnih i poslovnih odnosa između naroda.

1/1