Novosti

Politika

Ćamil Duraković: Beograd utječe na izbore u Srebrenici

Nema goreg stanja u Srebrenici od onoga što smo imali protekle četiri godine. Naša borba je za zaštitu biračkog prava svakog našeg građanina, zato smo uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH, kaže bivši načelnik općine, predstavnik Inicijative "Moja adresa: Srebrenica"

Large internacionala  mini

(foto Armin Durgut/HaloPix/PIXSELL)

Poziv na bojkot ponovljenih izbora urodio je plodom. Postoji li opasnost da Bošnjaci u Srebrenici budu u potpunosti politički izopšteni?

Bojkot je naš demokratski mehanizam borbe protiv neregularnog izbornog procesa. Imamo dokaze da je preko 700 naših građana u dijaspori propustom Centralne izborne komisije oštećeno za biračko pravo jer im je kasno poslana pošta. Nismo htjeli učestvovati u nepravednom izbornom procesu, koji ne bi bio ništa drugo do davanje legitimiteta Mladenu Grujičiću (zajednički kandidat stranaka iz Republike Srpske, op. a.). Bošnjaci znaju kako im je bilo četiri godine kada su u skupštini opštine imali predstavnike koji su bili marginalna manjina i nisu mogli donositi nikakve odluke u korist naroda. Nema goreg stanja u Srebrenici od onoga što smo imali protekle četiri godine. Naša borba je za zaštitu biračkog prava svakog našeg građanina, zato smo uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH čiju odluku tek očekujemo.

I ovaj put su dolazili glasati ljudi iz Srbije. Koliki je po vama uticaj Beograda, odnosno zvanične srbijanske politike?

Frapantna je činjenica da u Srebrenici živi oko 6.000 osoba, a da u biračkim spisku imamo preko 14.000 imena. To su punoljetne osobe, što bi trebalo da znači da u Srebrenici sa maloljetnima živi oko 18.000 ljudi. Dakle, pouzdano znamo da preko 50 posto srpskih glasača ustvari živi u Srbiji, a u Srebrenicu dolaze samo da glasaju. To je direktan uticaj Srbije na izborni proces u BiH i to se radi svjesno. Sam je Milorad Dodik kazao da je Srebrenica najvažnije političko pitanje za Srbe na Balkanu. Isto su rekli i neki poslanici u Skupštini Srbije. To pokazuje koliko im je važno imati vlast u Srebrenici, a onda raditi na reviziji i negiranju genocida.

Prozivate sarajevski SDA da im ne smeta da na čelu bude "negator genocida" Grujičić?

Imamo potpunu podršku lidera svih probosanskih stranaka, pojedinačne reakciju nisu stavovi stranaka. Generalno mislim da se Sarajevo mora uključiti više oko Srebrenice i zaštite naših prava, iz prostog razloga što su Banja Luka i Beograd uključeni, a mi sami se tome teško možemo oduprijeti. Prvenstveno Sarajevo treba da učini što može da bi olakšalo život onima koji su se vratili u Srebrenicu, kroz zakonska rješenja socijalnog i zdravstvenog osiguranja i drugih beneficija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više