Novosti

Politika

Chomsky potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Lingvist, filozof i jedan od najcjenjenijih svjetskih intelektualaca pridružio se listi potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja ovih dana navršava svoju prvu godišnjicu

2hmy9bvdcxhej2v8i2ovgko3c5f

Noam Chomsky (foto Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL)

Noam Chomsky, lingvist, filozof i jedan od najcjenjenijih svjetskih intelektualaca, pridružio se listi potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja ovih dana navršava svoju prvu godišnjicu. Kako javlja N1, Chomsky je Deklaraciju potpisao na poziv lingvistkinje Snježane Kordić i tako se našao među više od 8000 potpisnika dokumenta koji je priredilo više od 30 lingvista i drugih stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, cilj Deklaracije o zajedničkom jeziku je potaknuti na promjenu jezične politike i podići svijest o postojećim nacionalističkim jezičnim praksama u tim državama. Zaključak je Deklaracije da je u navedenim državama riječ o zajedničkom jeziku policentričnog tipa koji trenutno ima četiri naziva i četiri standardizacije. Deklaracija je nastala nakon serije regionalnih konferencija projekta ‘Jezici i nacionalizam’, koje su od travnja do studenog 2016. održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Dokument je nakon javne objave naišao na nacionalističke reakcije dijela javnosti, a u Hrvatskoj ga je kritizirao i premijer Andrej Plenković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više