Novosti

Društvo

Čije je "naše"

Predsjednik splitske udruge Adria Art Annale Antej Jelenić osuđen je da je oklevetao bivšeg nogometaša i investitora Darka Miladina jer je na transparentu napisao da prostor koji je prisvojio nije njegov, nego "naš"

Large large jelenic foto

Antej Jelenić, predsjednik udruge Adria Art Annale (foto You Tube)

Prije otprilike tri i pol godine u Dioklecijanovoj ulici u Splitu dogodio se fizički okršaj između bivšeg nogometaša Hajduka Darka Miladina, investitora na toj adresi izgrađenog "hotela u zraku", i umjetnika i aktivista udruge Adria Art Annale (AAA), tada smještene u prostorijama što su se naslanjale na budući hotel. Radi se o prostoru u Dioklecijanovoj palači, spomeniku nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a, a priča je nedavno dobila i sudski epilog u kojemu je predsjednik udruge AAA Antej Jelenić osuđen za klevetu investitora Miladina.

Do sukoba je tada došlo nakon što je Miladin jednu od dvije prostorije, koje je udruga koristila, naumio pripojiti svom hotelu. Aktivisti su to smatrali pokušajem uzurpacije jer je prostor u tom trenutku pravno bio kvalificiran kao "općenarodna imovina" Republike Hrvatske.

Suprotno prethodnom dogovoru da će se udruga privremeno iseliti, a Miladin za to vrijeme sanirati zid između prostorija AAA i svog budućeg hotela, te nakon toga prostor vratiti u prvobitno stanje, investitor je jednu prostoriju pripojio svome hotelu te zazidao vrata koja su spajala dvije prostorije što ih je koristila udruga.

Aktivisti su o tome obavijestili sve relevantne gradske službe, konzervatorski odjel, građevinsku inspekciju i Ministarstvo kulture, a potom i sami pokušali razbiti beton kojim su zazidana vrata, zbog čega je na koncu došlo i do fizičkog sukoba. Sve je završilo kaznenom prijavom protiv aktivista, ali ne i Miladina.

Upotrebom zamjenice "naš" aktivisti su htjeli poručiti da je sporna prostorija "naša" zato što je "općenarodna", ali sutkinja im to nije prihvatila

Bio je to jedan u višemjesečnom nizu pokušaja sprječavanja da još jedan dio kulturne baštine završi u privatnim rukama. U toj su borbi aktivisti i općenarodna imovina, kako to obično biva, izgubili, a Darko Miladin u rujnu 2018. godine otvorio je hotel. Sporna prostorija od toga dana više nije poprište umjetničkih aktivnosti, već privatna hotelska soba koja njezinom vlasniku generira profit.

No priča tu nije završila jer je novopečeni hotelijer u međuvremenu Jelenića tužio za klevetu. Tužba je krajem lipnja okončana presudom na Općinskom sudu u Splitu, koja je potvrđena i u žalbenom postupku na Županijskom sudu u Osijeku krajem rujna u korist Darka Miladina. Članovi AAA, naime, na zgradu su bili izvjesili transparent na kojemu je pisalo: "Umjetnička udruga AAA: Pridružite se borbi za prostor umjetnosti svaki dan od 17 h. Bivši nogometaš Darko Miladin – uz pomoć grada i konzervatora – oteo je naš prostor i pripojio ga svom novom hotelu".

Miladin se zbog ovog transparenta osjetio oklevetanim, a sutkinja Magda Davidović Glumac dala mu je za pravo pa Jeleniću razrezala kaznu od 35 dnevnih iznosa ili 5833,10 kuna, odnosno uvjetnu osudu s rokom kušnje od dvije godine. U dokaznom postupku sutkinju je zanimalo je li tvrdnja napisana na transparentu istinita, odnosno je li sporna prostorija tada bila u vlasništvu Darka Miladina ili pak u vlasništvu udruge AAA, kako je ona očito razumjela riječ "naš" napisanu na transparentu. Pozadina cijelog slučaja, uključujući i način na koji se Miladin dočepao prostora, nije je zanimala, pa je i potencijalna svjedočenja koja su joj o tome mogla nešto reći ocijenila kao "nevažna i odugovlačeća".

Darko Miladin, investitor i bivši nogometaš Hajduka

Darko Miladin, investitor i bivši nogometaš Hajduka (Ivo Čagalj/PIXSELL)

Unatoč tome što je tuženik sutkinji pokušao objasniti da su aktivisti upotrebom posvojne zamjenice "naš" htjeli poručiti da je sporna prostorija "naša" zato što je "općenarodna", sutkinja Davidović Glumac nije takvo objašnjenje prihvatila. Zaključila je da prostorija u trenutku počinjenja kaznenog djela nije bila "naša", jer nije bila u vlasništvu udruge, no isto tako i da nije bila ni Miladinova. U presudi se tvrdi da Miladinova tvrtka u trenutku navodnog počinjenja klevete "nije bila uknjižena kao vlasnik predmetne sporne prostorije", već je to bila Republika Hrvatska, dok je Miladinova tvrtka to postala tek 30. srpnja 2018, više od godinu dana nakon što je Jelenić izvjesio transparent.

Budući da su u to vrijeme "u tijeku bili pregovori" između Grada Splita i Miladina, u kojima je ovaj "izrazio namjeru otkupa dijela nekretnine", privatni je tužitelj "vjerovao s pravnim temeljem da je vlasnik predmetne prostorije". Stoga je i sam čin pregovora, proizlazi iz presude, dovoljan da pregovarača učini i vlasnikom, zemljišnim knjigama i drugim formalnostima unatoč.

Nakon što je Miladina proglasila vlasnikom, sutkinja je zaključila da nema nikakve dvojbe da je Jelenić transparentom naštetio njegovoj časti i ugledu, pa mu razrezala kaznu za koju je smatrala da će rezultirati "kako specijalnom tako i generalnom prevencijom".

Stajalište Anteja Jelenića, da je apsurdna konstrukcija po kojoj je Miladin imao razloga vjerovati da prostor pripada njemu jer je bio u pregovorima, nije presudom prihvaćeno, a on kaže da mu je sutkinja na izlasku iz sudnice rekla da ova presuda nije kraj i da se na nju može žaliti.

- Ova presuda Miladinu omogućava i da potražuje novčanu naknadu u novoj parnici. Ako se to dogodi, aktivirat ćemo ponovno sve umjetničke alate da podsjetimo javnost o kakvoj se priči radi - rekao nam je Jelenić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više