Novosti

Kronika

Чимe гнojимo пoљa?

Mjeштaни oпћинe крaj Kрижeвaцa и СДП упoзoрaвajу нa мoгућe oнeчишћeњe: Сaдржи ли дигeстaт кojи сe кoристи зa гнojивo пoвeћaнe кoнцeнтрaциje кaлиja, крoмa, oлoвa и aрсeнa?

Mnc495o9bdkg5gckssvp2qdcwpz

Optuženi da zagađuju tlo – Bioelektrana Orehovec (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Nezadovoljstvo građana radom bioelektrana u Općini Sveti Petar Orehovec bilo je povod za protest SDP-a Koprivničko-križevačke županije. Mještanka Štefanija Ruchte iz potkalničkog sela Črnčevac je nedavno bila i inicijatorica prosvjeda protiv spomenutih bioelektrana. Načelnik Kalnika Mladen Kešer (SDP) smatra da uprave bioelektrana, u sprezi s lokalnom HDZ-ovom vlasti, ne poštuju propise te ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Profesor Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Dražen Čuklić, tvrdi da su poražavajući rezultati analize tamošnjeg tla koje se tretira neodgovarajućim digestatom, sirovinom dobivenom iz prerade u bioelektranama te upozorava na katastrofalne posljedice za ekosistem.

- Na području Općine Sveti Petar Orehovec postoje dvije bioenergane. Prva je Gregurovec koja ima 2 kilovata, a druga - Orehovec - snage je 1 kilovat. Obje proizvode električnu energiju, no iz kukuruzne silaže stvaraju nusprodukt koji se upotrebljava za gnojenje zemlje pa to sve utječe i na okoliš. Problem nije u proizvodnji električne energije, već što su vlasnici dobili i dozvolu za dovoz biootpada iz Austrije i Italije. U ovom trenutku stvara se previše digestata koji je upitne kvalitete pa takvu količinu prigorska polja ne mogu podnijeti. To su separati ili ostaci kanalizacije iz europskih gradova. Postavlja se pitanje: čime onda gnojimo naša polja? Koncentracije kalija, kroma, olova i arsena u takvome digestatu još veće su nego u normalnom koji se proizvodi iz kukuruzne silaže. Tako, primjerice, dobivamo mlijeko kojim hranimo djecu ili meso koje ljudi jedu - ustanovio je Čuklić koji tvrdi da bioelektrane predstavljaju tempiranu ekološku bombu. Štefanija Ruchte tvrdi da je situacija krajnje alarmantna. Posebno je zabrinuta za sve učestalije dopremanje opasnog otpada iz susjednih zemalja.

- Kamioni sa štetnim otpadom stalno dolaze iz stranih zemalja. Širi se nesnosan smrad nošen vjetrom, a voda u potoku Črnčevec je crna i smrdljiva dok je živi svijet u njemu uništen. Dio seljaka kupuje taj digestat i njime gnoji zemlju, a po zakonu to se ne bi smjelo jer je riječ o opasnom otpadu koji je zabranjen u proizvodnji hrane za ljude i životinje - ustvrdila je Ruchte.

Ekološki štetan utjecaj mogao bi imati negativne posljedice za područja naseljena i građanima srpske nacionalnosti na području Vojakovačkog Osijeka. U ovome mjestu djeluje ekološka udruga Kalnik koja je najavila da će podržati peticiju stanovnika Črnčevca i drugih mjesta u Općini Sveti Petar Orehovec.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više