>

novosti logo

Civilni nerazvoj

Zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila je sredstva udruzi koju vodi Rozalija Bartolić, predstavnica aktivizma šatorskog tipa

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva pretvara se, polako ali sigurno, u financijsko gnojište huškačkog patriotizma i križarskog aktivizma. Počelo je prošle godine trogodišnjom tranšom udruzi U ime obitelji ‘za razvoj i stabilizaciju’ njihova rada. Ove su se sezone pak odlučili za ponešto ekstremnije adute, ako je to uopće moguće. Stotinu tisuća za jednu godinu, odnosno tri stotine tisuća kuna za trogodišnje razdoblje ukoliko ispoštuju pravila natječaja, dodijeljeno je Udruzi udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Udrugu vodi Rozalija Bartolić, predstavnica aktivizma šatorskog tipa.

Bartolić se profilirala kao suosnivačica ridikuloznog Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta na kojem konvertirani komunisti i kadrovi Franje Tuđmana huškaju rulju na pojedince poput Vesne Pusić i donose apsurdne presude, između ostalih protiv Josipa Broza Tita. Zakladina dobitnica i inače je jedna od aktivnijih prokazivačica svih zamislivih liberalnih i lijevih oblika društvenog života u Hrvatskoj. Može biti da je opisano trudbeništvo bilo presudan razlog za njezino dospijevanje na listu Zlatka Hasanbegovića za zagrebačku skupštinu. S takvim sudbeno-političkim temeljima poslužila je kao ulično sredstvo za desničarsko rasturanje medijsko-kulturnih institucija. Uspješno se usprotivila Noći kazališta na dan pada Vukovara. Nasrnula je na komediju ‘Ministarstvo ljubavi’ i HRT, pa su režimski klimoglavci na državnoj televiziji prolongirali emitiranje tog filma. Priključila se inicijativi Istina o Istanbulskoj, a sada je dobila lijepi legitimitet od Zaklade, koja je nekada glasila za razmjerno pristojnu instituciju.

Također, gotovo sto tisuća kuna dodijeljeno je Bratovštini Marijanski zavjet za domovinu. Iza te organizacije stoji, između ostalih, pater Ike Mandurić, jedan od duhovnika šatoraškog pokušaja rušenja vlade Zorana Milanovića. Trogodišnji grant, sto tisuća po godini, dobio je i Svjetski savez mladih Hrvatska, ideološki srodan obiteljašima. Podržavaju homofobne projekte u javnom prostoru i promoviraju susprezanje od snošaja prije braka.

1/1