>

novosti logo

Piše N.J.

Čovjek ljubavi i pomirljivosti

Predstavljena knjiga ‘Zagreb i ja volimo se javno’ mitropolita Porfirija: ‘Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac – on je ljubav’, kaže mitropolit zagrebačko-ljubljanski

Knjiga ‘Zagreb i ja se volimo javno’, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, u kojoj su skupljeni njegovi intervjui i obraćanja javnosti nastali u prvih godinu dana po dolasku na tu funkciju 2014. godine, predstavljena je 29. juna u Novinarskom domu u Zagrebu.

Prvi u nizu govornika, koji su redom naglašavali da je Porfirije zagovornik dijaloga, ljubavi i pomirenja, bio je Čedomir Višnjić koji je govorio u ime Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’.

- Teško je govoriti o ovakvoj knjizi, prije se može razgovarati o okviru i kontekstu njenog nastanka - rekao je Višnjić i naglasio potrebu da čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu pošalje vedru, komunikativnu i otvorenu poruku dobre volje, a ona je u slučaju mitropolita Porfirija nesporna, dok iza nje stoji jedna velika i ozbiljna historijska odgovornost.

Novinar Drago Pilsel naglasio je da je mitropolit Porfirije veliki čovjek koji doista živi onako kako propovijeda.

- Predstavljanje ove knjige zapravo je samo povod za jedan kratki simpozij zahvalnosti, ljubavi i ekumenizma za veliko djelo koje je vladika napravio za kratko vrijeme od kada je u Zagrebu - rekao je Pilsel.

Saša Kosanović, novinar ‘Novosti’, govorio je svojim iskustvima prilikom intervjua s Porfirijem.

- O njemu nikad nisam čuo ni jednu lošu riječ, a pokazao se kao čovjek koji radi krupne korake i čini ih odmah. On je pravi evropski intelektualac koji itekako ima što reći o svemu - rekao je Kosanović.

Branimir Pofuk, kolumnist i novinar ‘Večernjeg lista’ naveo je da se Porfirija ne može promatrati i doživljavati izvan njegove uloge.

- Riječ je o čovjeku koji nikada u osobnim kontaktima ne nameće svoju vjeru. Posebno razumijevanje on ima za glazbeni vid crkvene kulture, bez koje bi svjetska glazbena baština bila vrlo siromašno mjesto - rekao je Pofuk.

Kako se riječi izgovorene i potom zapisane u ovoj knjizi ne doživljavaju samo kao puke fraze, navela je teologinja Jadranka Brnčić. Smatra da se njih ‘osjeća kao da su utemeljene na osobno življenoj duhovnoj mudrosti’. Njen kolega, Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta iz Osijeka impresioniran je Porfirijevom dijaloškom otvorenošću koja je vidljiva u knjizi.

- Iznenađuje otvorenost Porfirijevog dijaloga, jer su svećenici uglavnom majstori monologa. Znaju držati propovijed, ali vrlo često nisu naučili razgovarati, jer nisu naučili slušati. Mitropolit šalje poruke umjerenosti i pomirljivosti, čovjeka koji gradi mostove povjerenja među vjerama i narodima - rekao je Kuzmič.

Po riječima predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca, riječ je doista o knjizi dijaloga, jer Porfirije deklarira kao svoj cilj da vodi male dijaloge, a ne da rasipa velike riječi.

- Mitropolit Porfirije vodi razgovore koje razumije kao primaran oblik dijaloga neophodnog našem društvu, našim međusobnim odnosima, posebno između predstavnika različitih crkava i različitih vjerskih i etničkih zajednica, rekao je Pupovac

Po riječima bivšeg predsjednika Ive Josipovića, ono o čemu Porfirije govori, pitanja su koja si postavljaju svi ljudi.

- Riječ je o čovjeku koji je u Hrvatsku došao u trenutku koji je bio loš, zato su riječi mira, pomirenja i ljubavi koje šalje doista dragocjen doprinos hrvatskom društvu. Njegove riječi i djelovanje obogaćuju Hrvatsku kao multikulturnu, multietničku i multireligijsku zemlju - rekao je Josipović.

U svom obraćanju mitropolit Porfirije naglasio je da ova knjiga razgovora treba biti dokument o realizaciji onog što je obećao u svojoj pristupnoj besjedi.

- Hrvatska javnost poklonila mi je bezuslovnu ljubav i iskazala divnu dobrodošlicu i pre nego što sam došao u Zagreb. Zahvalan sam na tom kreditu i imam ga na umu, jer sam stalno svestan koliko je data reč vrlo važna i koliku težinu i snagu ima - rekao je Porfirije i prisjetio se zašto je postao monah.

- U Crkvi sam tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svijetu. Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac, on je – ljubav. Zbog toga crkva mora biti otvorena svima, a sveštenik ne smije biti sudija - rekao je Porfirije koji je nakon predstavljanja, koje je uveličala operska pjevačica Ivana Srbljan, potpisivao svoje knjige.

Među prisutnima u punoj dvorani Novinarskog društva bio je i novi episkop dalmatinski Nikodim Kosović, kao i niz ljudi iz javnog života Zagreba.

1/3