Novosti

Politika

Čovjek-sindrom

Još jedan buldožerski suptilan nastup sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je u povodu Dana grada Šibenika i njegovog zaštitnika sv. Mihovila na trgu ispred šibenske katedrale predvodio svetu misu, govori o tužnoj slici lokalne samouprave i pripadajuće biskupije

Ivn3kuj6bx39oqhkeypietso4d1

Vlado Košić (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Još jedan buldožerski suptilan nastup sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je u povodu Dana grada Šibenika i njegovog zaštitnika sv. Mihovila na trgu ispred šibenske katedrale predvodio svetu misu, govori o tužnoj slici lokalne samouprave i pripadajuće biskupije. Košić je dobio priliku ponovno napasti medije u službi Sotone koji priječe širenje istine o hrvatskoj povijesti, govorio je da obrambeni rat od srpske agresije nije završen jer da se isti još uvijek vodi podmetanjima i iskrivljavanjem istine.

Šibenski teolog Branko Sekulić podsjeća da je veliki crkveni otac, sveti Ambrozije, jednom upotrijebio naziv casta meretrix za crkvu, što znači ‘čista kurva’, želeći na taj način istaknuti da je crkva istodobno spoj svetog i grešnog. Služeći se evanđeljem kao manifestom života, možemo lako uvidjeti da sveti rade na pomirenju, a grešni na razdoru.

- Svojim višegodišnjim angažmanom Košić je naime uspješno evoluirao iz osobe u sindrom, te se time priključio ostatku zbirnih imenica kao što su bozanići, pozaići, jezerinci, radovići i slični. Oni su vlastitim zalaganjem s godinama, shvaćali oni to ili ne, postali sinonimi duhovne propasti svojih kršćanskih zajednica, tj. Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve. Slijedeći logiku svetog Ambrozija, navedeni su recimo odličan primjer za teološke udžbenike što to jedan istinski crkveni dostojanstvenik ne bi trebao biti, dok bi recimo u domaćem katoličkom kontekstu Vlado Košić ipak mogao biti istaknut kao primjer par excellence - kaže Sekulić.

Stoga, zaključuje naš sugovornik, tko god da je donio odluku da biskup Košić bude govornik za Dan grada Šibenika, kada se obilježava i blagdan njegova zaštitnika sv. Mihovila, na umu nije imao kršćanske vrednote već političku ili točnije politikantsku propagandu.

- Time se ujedno razotkriva bolna istina o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, koja od jedne izuzetno vrijedne duhovne silnice sve više postaje svojevrsnom zajednicom od posebne duhovne skrbi, jer se u nemogućnosti da uhvati korak s vremenom, na jedan način, prepustila onima najgorima, a biskup Košić je zasigurno jedan od njih. Crkvena zajednica koja ima takvo vodstvo ne treba brinuti za svoju propast - zaključuje Sekulić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više