Novosti

Društvo

Crkavica za prvu liniju

Umjesto desetpostotnog uvećanja osnovne plaće zdravstveni radnici primili su povišice u iznosu od uvredljivih 5,26 kuna, kao na primjer laboranti, preko 45 do dvjestotinjak kuna

Large bolnica

Zdravstveni radnici na jednom od prosvjeda zbog uvjeta rada (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Zdravstveno i drugo osoblje uposleno na odjelima za liječenje od Covida-19 ostalo je razočarano uvidom u dobivene platne liste. U skladu s Vladinom odlukom, umjesto desetpostotnog uvećanja osnovne plaće primili su povišice u iznosu od uvredljivih 5,26 kuna (laboratorijski smjer) preko 45 do dvjestotinjak kuna. Takvu informaciju otkrili su iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, kazavši pritom da su ravnatelji bolničkih ustanova od Ministarstva zdravstva dobili naputak da točno (iz)mjere vrijeme koje su zdravstveni radnici proveli s pacijentima ili na Covid-odjelima, očito kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada.

- Treba kazati da se od ukupno osam radnih sati na takvim odjelima pod skafanderima ne može fizički raditi duže od četiri sata. Kako su medicinski radnici u pojedinim ustanovama ostatak radnog vremena provodili na drugim klasičnim intenzivnim odjelima, tako im je u nagradni dio plaće uračunat rad od tek četiri sata. Medicinari su se složili da bi dali ministru sve svoje povišice samo da sjedi jedan sat na Covid-odjelu i promatra kako oni rade - kaže za Novosti sindikalni predsjednik Stjepan Topolnjak.

Premda su koeficijenti složenosti poslova radnog mjesta spremačica poslovično najniži, te su radnice, otkriva sindikalist, u prosjeku primile uvećanje plaće od tek 20 do 80 kuna.

- To se odnosi samo na sate koje su provele čisteći i spremajući na Covid-odjelima. Primjerice, uz njihovu bruto plaću od četiri tisuće kuna bilo bi pravedno da su dobile 400 kuna povišice. Ali računalo se ovako: tih 400 kuna dijelilo se s otprilike 168 radnih mjesečnih sati, čiji je rezultat satnica koja se potom množila s dva radna sata, koliko su te radnice po prilici provele radeći na Covid-odjelima. I umjesto da svi koji su radili s oboljelima od Covida dobiju 10 posto, mi smo, eto, dobili novu Vladinu pravednost - ističe Topolnjak.

Izdvaja primjer Srbije koja je svim radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dala jednokratnu povišicu plaće od deset posto. Zasad su, prema riječima sindikalista Topolnjaka, bez najavljene Vladine povišice ostali i radnici u domovima socijalne skrbi čiji su osnivači županije i gradovi. Njih nema tko isplatiti, a na crkavicu čekaju i vozači saniteta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više