Novosti

Društvo

Crni kombi bijele boje

Osumnjičeni 27 godina nakon ratnog ubojstva u Sisku: Jedan od uhapšenih pod sumnjom za ubojstvo Rade Španovića, kojeg su 6. rujna 1991. kombijem odvele uniformirane osobe, ima podeblji krivični dosje

Getclnw4v1ltrj80c6u9jv8h7t6

Mnogi su završili živote na obalama sisačkih rijeka (foto Jovica Drobnjak)

Polako se odmotava klupko krvave sisačke jeseni 1991. U gradu u kojem su psi rata hodali ulicama s bjanko dozvolama za ubojstva mnogi su Srbi najsvirepije ubijeni u mučilištima na ORA-i, u lječilištu Jodno i na drugim mjestima. Jedan od njih je i Rade Španović, koji je 6. rujna 1991. odveden iz stana u naselju Caprag. Španović je bio radnik Željezare i imao je 56 godina. Nekoliko dana kasnije, 14. rujna, tijelo nesretnog Španovića pronađeno je u Gušću na obali Save. Prije nekoliko dana, pod sumnjom da su izvršili ovaj zločin, u Sisku su uhapšena trojica građana, koje nam dnevni tisak predstavlja kao ‘branitelje koji su ubili Srbina’. Riječ je o Štefu Goričkom, Mirku Šaši i Hasi Mahmutagiću.

Inače, ubijeni Španović jedan je od 25 sisačkih Srba za čiju je smrt 2013. osuđen Vladimir Milanković, koji je u ratu bio dozapovjednik sisačke policije. Milanković je osuđen na deset godina zatvora. Đuro Brodarac, ratni zapovjednik policije, koja je na teror koji su po Sisku provodili eskadroni smrti žmirila na oba oka, umro je u pritvoru pod sumnjom za ratni zločin. Na suđenju je svjedočila supruga ubijenog Španovića, koja je izjavila da su se ljudi koji su joj iz stana i života odveli supruga predstavili kao policajci. Bili su uniformirani, a u kombiju bijele boje koji je usred bijela dana čekao pred zgradom bilo je još uniformiranih osoba. Njihova imena za sada ne znamo.

Ne znamo ništa ni o Goričkom i Šaši, ali Mahmutagić nije nepoznata osoba. Njega stranice crne kronike pamte još od 1991. godine, kada je u kolovozu, skupa s grupom nepoznatih muškaraca, napao Vukašina Zdjelara. Nesretni Zdjelar je od batinanja umro na licu mjesta, a Mahmutagić je umjesto u zatvor otišao na ratište. Da je otišao u zatvor, ne bi danas bio osumnjičen za ubojstvo Španovića. No Brodarčeva policija u to vrijeme ubojstvo batinama na klupi u parku nije smatrala problematičnim, pod uvjetom da je žrtva bila srpske nacionalnosti.

U ‘borbenom sektoru’ Mahmutagić je proveo 530 dana. Za ubojstvo Zdjelara osuđen je nakon rata, ali ne na dugu kaznu, jer se u crnu kroniku vraća već 2002., kada se sa 12-godišnjim sinom zatvara u stan te prijeti da će sina i sebe ubiti s osam kilograma eksploziva. Tada je ponovno završio u zatvoru. Prije tri godine opet se pojavio na sceni, zapalivši spomenuti stan nakon obiteljske svađe. Tom prilikom je iz njega tjerao suprugu, a u paljevini koja je uslijedila ozlijeđen je policajac.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više