Novosti

Društvo

Crveni karton za zlostavljače

Nogometašice iz SAD-a, Venezuele i Australije posljednjih su tjedana progovorile o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju koje su doživjele u nogometnoj industriji

Large dvokorak

Deyna Castellanos, napadačica madridskog Atlética (foto YouTube)

Nogometašice iz SAD-a, Venezuele i Australije posljednjih su tjedana progovorile o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju koje su doživjele u nogometnoj industriji. Dvadeset i četiri igračice nogometne reprezentacije Venezuele, uključujući poznatu napadačicu madridskog Atlética, Deynu Castellanos, objavile su kako su godinama bile "fizički, psihički i seksualno" zlostavljane od strane bivšeg izbornika ženske reprezentacije Venezuele Kennetha Zseremete.

Njihova objava uslijedila je nedugo nakon što su igračice NWSL-a, američke nacionalne nogometne lige za žene, optužile trenera kluba North Carolina Courage Paula Rileyja da je seksualno uznemiravao više igračica. Povjerenica NWSL-a Lisa Baird podnijela je ostavku nakon tvrdnji igračica da se liga dosad nije bavila prijavama za seksualno uznemiravanje, a privremeno su odgođene utakmice i takmičenja.

Bivše igračice NWSL-a Sinead Farrelly i Mana Shim rekle su da ih je zlostavljao Riley, koji je nakon ovih otkrića dobio otkaz. "Šteta po moje samopouzdanje, način na koji sam vidjela sebe, kako sam pristupala životu, bila je ogromna. S tim dolazi mnogo gubitaka i stvari koje neću moći vratiti. Veće je od sporta. Ovdje se radi o sigurnosti u našim životima i našim tijelima, a igračice to zaslužuju, svi to zaslužujemo", poručila je Farrelly u jednom od nedavnih javnih istupa. U svom osobnom priopćenju američkim igračicama se za hrabrost i poticanje drugih da progovore o nasilju zahvalila i Castellanos, koja je jedna od najpoznatijih ženskih nogometnih zvijezda Latinske Amerike. Igrala je i sveučilišni nogomet u SAD-u i proglašena je jednom od najboljih svjetskih igračica 2017. godine.

U zajedničkom priopćenju igračice Venezuele napisale su da se zlostavljanje događalo od 2013. do 2017. godine, kada je Zseremeta smijenjen s mjesta trenera reprezentacije do 20 godina, a službeni razlog priopćen javnosti tada je bio da se radi o potezu zbog "loše izvedbe momčadi". Igračice navode i da im je jedna suigračica 2020. rekla da ju je Zseremeta seksualno zlostavljao od četrnaeste godine života. Istaknule su kako dosad nisu osjećale da imaju alate za progovaranje o nasilju i dobivanje podršku, "jer su utjecaj i moć te osobe u našim životima bili autoritarni".

Nakon objave igračica, javile su se i druge žene koje tvrde da ih je Zseremeta zlostavljao. Njegove taktike bile su raznolike, od zahtjeva za masažama do toga da je mjesto u reprezentaciji uvjetovao ucjenama i opscenim pozivima. Nogometašice su napomenule i kako je bivši izbornik LGBTIQ igračice neprestano tražio da mu pričaju o svojoj seksualnoj orijentaciji. Zseremeta je od prošle godine izbornik ženske reprezentacije Paname.

Ovih je dana i australska nogometašica Lisa de Vanna istupila u javnosti i ispričala da je doživjela zlostavljanje kada se pridružila australskom nacionalnom ženskom timu sa 17 godina. "Vidjela sam žene koje štite žene koje zlostavljaju žene, igračice koje štite starije igračice koje zlostavljaju mlađe igračice, organizacije koje štite trenere koji zlostavljaju igračice", ispričala je de Vanna.

Treba podsjetiti i kako su među prvima o seksualnom zlostavljanju u nacionalnoj reprezentaciji još prije četiri godine progovorile nogometašice Afganistana, koje su tada zbog uznemiravanja prijavile više članova Afganistanskog nogometnog saveza, uključujući i predsjednika Keramudina Karima. Nakon provedene istrage, Karimu je doživotno zabranjen svaki rad u nogometu i kažnjen je s milijun švicarskih franaka.

 

Tekst je izvorno objavljen u mjesečnom prilogu Novosti Nada - društvenom magazinu Srpskog demokratskog foruma

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više