>

novosti logo

Čudna nam čuda

Poprilično neznanje pokazali su u nedjeljnom Dnevniku HTV-a urednik Stipe Alfier, novinar Hrvoje Zovko i Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, ponovni kandidat iz Subotice za tu funkciju. Bačić se požalio zašto njegov konkurent Tomislav Stantić dolazi sa liste Nove demokratske stranke Borisa Tadića. 'Zamislite da predsjednik hrvatske vlade Milanović za manjinske predsjednike i predstavnike kandidira ljude iz svoje stranke', iščuđavao se Bačić.

No upravo SDP, HDZ, HNS, negdje čak HSP i još neke hrvatske stranke, za manjinske i lokalne izbore kandidiraju 'svoje' Srbe, što je u Hrvatskoj uobičajen postupak. Na zadnjim manjinskim izborima u Karlovačkoj županiji bilo je tako pet kandidata i lista, SDP-a, HNS-a, dvije nezavisne liste i lista SDSS-a. Za izbor srpskog dožupana na zadnjim i predzadnjim izborima bilo je više lista, SDP-a i HNS-a i nezavisnih. U Primorsko-goranskoj županiji srpski dožupan je iz SDP-a, koji je ovo mjesto SDSS-u doslovno uzeo u zadnjem trenu. I u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji srpski dožupan je iz SDP-a. U gradskom vijeću Karlovca i u skupštini Karlovačke županije Srbe isto tako predstavljaju članovi HDZ-a, Laburista i AUZ-a (Akcije umirovljenici zajedno) koja je penzionerska ekspozitura HDZ-a.

Dakle, kada Srbe u Hrvatskoj predstavljaju Srbi sa lista hrvatskih stranaka, onda je to normalno i demokratski. Kada pak treba birati Hrvate u Srbiji ili BiH, onda, po mišljenju najvećeg broja hrvatskih stranaka i velikog broja hrvatskih političara iz Hrvatske, BiH i Srbije, vrijedi sasvim drugo pravilo: hrvatske predstavnike mogu birati samo Hrvati sa lista hrvatskih stranaka.

Neprihvatljivo je da novinar i urednik HRT-a, kao i Slaven Bačić, kandidat za funkciju predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, ne znaju kako se to radi u Hrvatskoj, pa povlače pogrešne komparacije i objavljuju neprincipijelne priloge koji samo štete ugledu javnog servisa.