Novosti

Kultura

Ćurinu i Antifi Šibenik nagrada za otpor retrogradnim pojavama

Ilustrator Novosti Alem Ćurin i inicijativa Antifa Šibenik dobitnici su nagrade En Face koju je ustanovio inicijativni odbor građana i građanki Splita s ciljem afirmiranja djelovanja pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama

Qpbhyekbkbwxcnkbs5mowqklakg

Alem Ćurin (foto Jozica Krnić/Tris.com.hr)

Ilustrator tjednika Novosti Alem Ćurin i inicijativa Antifa Šibenik dobitnici su nagrade En Face koju je ustanovio inicijativni odbor građana i građanki Splita s ciljem afirmiranja i promoviranja djelovanja pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama.

‘Naš suvremeni prostor djelovanja neodvojiv je od principa prema kojima smo se zajedno s drugim narodima borili za boljitak čovječanstva, protiv fašizma i ustaštva, protiv nacionalnog šovinizima, kao i protiv eksploatacije radnika, protiv elita koje iskorištavaju ljudsku nesreću neovisno o naciji. Istovremeno je to bila borba za ekonomsku, nacionalnu, rodnu i svaku drugu ravnopravnost, za društvenu pravdu i solidarnost, emancipaciju žena te njihovo pravo da raspolažu svojim tijelom. Nepravdom i autodestruktivnošću koje naše društvo pokazuje zatiranjem sjećanja, podcjenjivanjem i omalovažavanjem onih koji su u prošlom stoljeću otvorili horizonte slobode koju uživamo i danas, do krajnosti se devalvira vrijednost te slobode i njezin emancipacijski potencijal. Povijesna odgovornost današnjih generacija jest vratiti se u ishodišta prakticiranja i promišljanja tih horizonata. Jedan od takvih simboličkih momenata nesumnjivo je i 10. listopada, datum kojega od 1944. pamtimo po hrabroj djevojci iz splitskog Varoša, sudionici Narodnooslobodilačke borbe Palmini Piplović, uz čiji dan pogibije od fašističkih okupatora vezujemo inicijaciju nagrade’, navodi se u saopćenju inicijativnog odbora, koji je dodjelu nagrada jučer po prvi put organizirao u splitskom hotelu Bellevue.

U kategoriji Izvorne inspiracije žiri, u čijem sastavu su bile slobodna novinarka Barbara Matejčić, vizualna umjetnica Neli Ružić, spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević te aktivistice Mirjana Kučer i Diana Magdić, dodijelio je ilustratoru, slikaru, skulptoru, strip-crtaču, grafičkom dizajneru i piscu Alemu Ćurinu.

‘On je svojim provokativnim kritičkim radovima u Slobodnoj Dalmaciji, Torpedu, Feral Tribuneu, Zarezu, Omladinskoj iskri, Studentskom listu, Kvadratu i Novostima zadužio i inspirirao velik broj čitatelja u periodu dužem od trideset godina. Kontinuitet prisutnosti njegova preciznog i jasno vrijednosno određenog društvenog komentara učinio ga je jednim od sidrišta ukupne lokalne kulture’, navodio se u objašnjenju.

U kategoriji Novog nadahnuća za ovogodišnju su nagradu bili nominirani Damir Pilić, Marko Marković, Tonči Kranjčević Batalić iz queerANarchive, Slobodan Tomić i Antifa fanzin, Tena Romani, Koraljka Alavanja i zadarska Knjigozemska, Ante Bilić i Sinjski kulturni urbani pokret, Vice Tomasović iz Festivala Almissa, Antifa Šibenik, Tonči Borovac, Antej Jelenić i Adria Art Annale, Antonela Marušić (Nora Verde), Jelena Kranjec, Nebojša Lujanović, Srđana Cvijetić i Art radionica Lazareti te Šušur! Festival od riči.

Nagrada je otišla u ruke antifašističke inicijative Antifa Šibenik koja je svojim djelom i angažmanom pridonijeli afirmaciji civilizacijskih, antifašističkih i humanističkih vrijednosti.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više