>

novosti logo

Društvo Društvo

Čuvari kontrarevolucije

Kad mladi HDZ-ovci ne poznaju nacionalističku povijest vlastite stranke: Gradsko vijeće Karlovca najprije je dodijelilo, pa na intervenciju svemoćnih veteranskih udruga oduzelo priznanje ljudskopravaškoj aktivistici

Ne stišavaju se strasti ni dva tjedna nakon što je karlovačko Gradsko vijeće dodijelilo, pa oduzelo Plaketu grada Karlovca ljudskopravaškoj aktivistici Jelki Glumičić. Vijećnici, njih 13, svi redom iz HDZ-a i HSLS-a, odlučili su tako nakon pisma koje je potpisalo 15 lokalnih braniteljskih udruga. Vijećnici su naknadno ustvrdili da nisu bili upoznati s onim što je Jelka Glumičić govorila o ratu, a posebno o akciji Oluja. Predsjednica vijeća Marijana Tomičić zahvalila je braniteljima koji su ih upozorili to, usput se ispričavši zbog manjka budnosti HDZ-ovih vijećnika. ‘Imamo anđele čuvare, naše branitelje, koji su još živi i koji su nas na to upozorili i hvala im od srca!’ kazala je Tomičić, citirajući davnu izjavu Jelke Glumičić da je operacija Oluja najveća sramota za Hrvatsku, koja je izvedena u tipično fašističkom režimu. ‘Osobe koje mogu izjaviti ovako nešto, bilo gdje u svijetu, ne zaslužuju priznanja grada u kojem je bio rat. Za Oluju reći da je najveća sramota za Hrvatsku, za obrambenu akciju gdje je poginulo jako puno branitelja?!’ zavapila je Tomičić.

Mlada, ‘tehnokratska’ struja lokalnog HDZ-a pravdala se svojom mladošću i posipala pepelom zbog nepoznavanja ‘činjenica’ iz bliske prošlosti. Za povlačenje odluke glasala je desna većina, dok dvojica članova Živog zida nisu željela glasati, jer da se ne žele petljati u ideološka pitanja. Ostali članovi opozicije nisu došli na sjednicu.

Za razliku od njih, reagirala je Inicijativa mladih za ljudska prava koja je osudila ovaj sramotan potez kojim se, kako smatraju, obezvrjeđuju ljudska prava i oni koji ih promiču. ‘Grad Karlovac su prikazali netolerantnim i isključivim, za što vjerujemo da Karlovac, u velikoj većini, nikako nije’, kažu iz Inicijative, naglašavajući da je Jelka Glumičić, umjesto da dobije zasluženu plaketu, primila simbolički šamar. ‘Gradsko vijeće je ovom odlukom pokazalo da rad na ljudskim pravima vidi kao štetu i sramotu, a ne kao korist za društvo. Time je ugrozilo i obezvrijedilo rad lokalnih organizacija koje dugi niz godina djeluju kako bi poboljšale stanje ljudskih prava u Karlovcu. Ova odluka je dodatno obeshrabrila mlađe generacije da rade na promicanju jednakosti, suživota i tolerancije, vrijednosti koje su obilježile cjelokupan Jelkin rad. Upravo će mladi ljudi snositi najteže posljedice ovih duboko pogrešnih i sramotnih odluka. Dok su oni koji stoje na strani nevinih žrtava, a protiv ratnih zločinaca na ovaj način dobili šamar, priznanje od strane HDZ-a i HSLS-a su ostvarili oni koji ovako negiraju zločine koji su se dogodili za vrijeme i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja te se tako protive borbi za ostvarenje ljudskih prava’, zaključuju mladi aktivisti. Najavljuju da će, kako bi ispravili nanesenu nepravdu, Jelku Glumičić predložiti Uredu predsjednice države za dodjelu Povelje RH, jer očekuju da će Kolinda Grabar-Kitarović ‘odgovorno stati u obranu ovih vrijednosti i dodijeliti Jelki Glumičić zasluženo priznanje’.

Reagirao je potom karlovački HSP koji smatra da je Inicijativa mladih za ljudska prava povlačenje odluke o dodjeli plakete povodom rođendana grada Karlovca ‘iskoristila za još jedan obračun s hrvatskim ratnim veteranima i Domovinskim ratom, budući da u saopćenju zaobilaze stradanja Karlovca, Slunja, Plaškog kao i Vukovara, Škabrnje i Voćina’.

Jelka Glumičić jedna je od osnivačica Antiratne kampanje Hrvatske i Odbora za ljudska prava te je godinama pomagala izbjeglicama i povratnicima u ostvarivanju njihovih prava. Zbog dugogodišnjeg rada Centar za mir predložio ju je 2005. godine za Nobelovu nagradu za mir. Inicijativu za dobije Plaketu grada Karlovca pokrenulo je, inače, 55 Karlovčanki i Karlovčana zbog njezina ‘dugogodišnjeg humanitarnog rada i djelovanja’ te ‘zalaganja za prava svih manjina, iako sama nije pripadnica manjinskog naroda’.

- Bilo mi je drago kad sam čula da ću dobiti plaketu, pogotovo zato što me predložila grupa građana. Pomislila sam da Karlovčani misle da sam sa svojim timom u ratu i poslije njega radila prave stvari i da se s tim slažu i članovi Gradskog vijeća, za koje znam da nisu uvijek podržavali naše aktivnosti - rekla je za Novosti Jelka Glumičić.

- Međutim, desilo se opet ono već toliko puta viđeno: ‘Jelkica ne zaslužuje nagradu, ona je pljuvala naš Domovinski rat, ona uznemirava i vrijeđa naše Karlovčane, ona je cijelo vrijeme rata pomagala Srbima – a svi Srbi su četnici, ona širi govor mržnje, ona je protiv Hrvatske…’ Taman pomisliš da kreće nabolje, a ono opet proključa i zagadi životni prostor, tako da se vraćamo na početak - zaključuje Jelka Glumičić.

1/1