>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Da rata ne bude

U Perjasici je u subotu uz prisustvo stotinjak građana bilježena 74. godišnjica formiranja Trećeg kordunaškog-perjasičkog partizanskog odreda

U Perjasici je u subotu uz prisustvo stotinjak građana bilježena 74. godišnjica formiranja Trećeg kordunaškog-perjasičkog partizanskog odreda.

- Svi oni koji osporavaju tekovine Drugog svjetskog rata i stvaranje RH, koja je ostala u svojim avnojevskim granicama ne mogu se suočiti sa istinom da je današnja Lijepa naša izrasla na temeljima antifašizma. Poručujem režimskim vlastima da grade jedinstvo, snošljivost, toleranciju, da poštuju sve ljudske vrijednosti bez obzira na nacionalnu pripadnost, da prestane mržnja i da ne bude više rata između dva brata, Srba i Hrvata, kazao je Milosav Kuljanin, predsjednik VSNM općine Barilović.

Predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Mićo Zatezalo zahvalio se svima koji dolaze na slična mjesta i koji se sjećaju nevinih srpskih žrtava u antifašističkoj borbi koja je duboko ukorijenjena u srpskom narodu. Antifašizam se danas sveo, smatra Zatezalo, na njegovanje tradicija, što rade samo Srbi kao i neke nevladine organizacije.

- Obraćam se vama koji obavljate određene funkcije vlasti u lokalnoj upravi da se založite za istinito prikazivanje činjenica o svim događajima iz Drugog svjetskog rata, kao i onima iz ovih posljednjih zbivanja. Posebno je to važno na ovim našim prostorima Korduna, gdje živi miješano stanovništvo, da se od jednog naroda drugom ne pripisuju laži i neistine. Ovdje nužno mora postojati suživot, a za njega je potrebna zajednička borba protiv zla, protiv fašizma, kazao je Branko Kljajić, predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije.

Istog dana, gotovo u isto vrijeme i u Trupinjaku u općini Krnjak je obilježena 74. godišnjica formiranja tamošnjeg partizanskog odreda.

1/1