>

novosti logo

Piše Novosti

Dačić uručio nagradu Đokoviću

Najbolji tenisač svijeta dobio priznanje Republike Srbije za sveukupan doprinos u diplomaciji, izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svijetu

Povodom Dana diplomacije Srbije, 29. maja, prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić odao je priznanje slavnom teniseru Novaku Đokoviću za sveukupan doprinos u diplomaciji, dodijelivši mu nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svetu.

- Ove godine, imam veliku čast da povelju dodelim našem proslavljenom teniseru i živoj legendi Novaku Đokoviću, koji je dokaz da su sportisti možda i najbolji ambasadori naše zemlje u svetu, rekao je Dačić

- Ja ću nastaviti da volim i poštujem Srbiju i svoj narod, nastaviću da poštujem i uvažavam sve druge narode sveta jer verujem da kada se misli i čine dela iz takve emocije da se nepogrešivo radi i čini prava stvar, odgovorio je Đoković.

Dan diplomacije ustanovlјen je odlukom Vlade iz 2015. godine, a 29. maj određen je za datum obilježavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine. Uspostavlјanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u Srbiji.

Tog dana doneto je Ustrojenije Knjaževske kancelarije, na osnovu člana 5 ‘Turskog Ustava’ iz 1838. godine. Ukaz o ustrojstvu je, ujedno, bio i prvi zakon u Srbiji o uređenju i zadacima ministarstva vanjskih poslova.

Dačić je povodom Dana diplomacije govorio o značaju kompetentne konzularne službe i mreže konzularnih predstavništava Srbije širom sveta koje su, kako je ocijenio, podnijele najveći teret u doba pandemije korona virusa.

- U okolnostima koje su bez presedana u novijoj istoriji, većina zemalja regiona su položile ispit i pokazale zavidan nivo solidarnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja, rekao je Dačić.

1/1