>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Dan povijesti u Gradskom muzeju Karlovac

U sklopu Klio festa, posvećenog židovskoj zajednici u Karlovcu, peti put održan je dan povijesti u kojem su sudjelovali učenici i profesori karlovačke Gimnazije, Ekonomsko-turističke škole, Dubovac i Muzičke škole

U karlovačkom Gradskom muzeju je po peti put održan dan povijesti u sklopu Klio festa, posvećen židovskoj zajednici u Karlovcu.

- Osim naših kolega muzealaca i kustosa, mi smo ove godine u obilježavanje uključili profesore povijesti s našeg područja. Osim karlovačke Gimnazije sudjelovali su profesori i učenici iz Ekonomsko-turističke škole, Dubovac i Muzičke škole koji zajedno provode program: Židovi u Karlovcu – rekla je Sandra Kočevar iz karlovačkog Gradskog muzeja.

Učenici s Dubovca i Ekonomske škole nekoliko godina istražuju povijest Židova u Karlovcu i njihovu sudbinu. Na temelju tih istraživanja je napravljeno nekoliko dokumentarnih, dokumentarno-igranih i igranih filmova, a jedan od njih je prikazan u Muzeju. Profesorice povijesti organizirale su brojna predavanja i radionice o događajima iz Drugog svjetskog rata.

- Dio hrvatske povijesti je zanemaren, ovisno o političkim zbivanjima, pošto je povijest danas vrlo pragmatična disciplina koja služi u dnevno-političke svrhe. Cilj ove akcije je u baš u tome da se pokaže da povijest ne bi trebala biti takva već da je povijest kritičko promišljanje povijesnih izvora kojima se trebamo baviti i preispitivati ih - zaključuje Kočevar. Dodaje da je židovska zajednica imala veliki značaj u razvoju i kulturi Karlovca.

- S obzirom da treba povezati djecu i povijest radi se o dječjim-učeničkim radovima, temama o kojima su pisali ili filmovima koje su snimili i izložbama koje su osmislili. O Židovskoj zajednici u prošlosti govorila je Maja Lukić, Valentina Orehovec izlagala je o židovskoj kulturi i arhitekturi, a Tena Bunčić o židovskim običajima. Priređena je izložba vezana uz učeničke pisane radove i plakate, napravljene nakon posjeta koncentracijskom logoru Jasenovac – rekla je prof: Tanja Protulipac koja je održala predavanje o Holokaustu u NDH i u Karlovcu.

U Muzeju je prikazan učenički film ‘Komorice sjećanja’ kojeg su snimili učenici, a govori o Davidu Meislu, dirigentu Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, koji je zajedno sa sinom, skončao život u Jadovnom.

1/1