Novosti

Politika

Dan sjećanja na žrtve prvog masovnog ustaškog zločina

Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te Udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovara pozivaju na komemoraciju za žrtve prvog masovnog ustaškog zločina nad Srbima toga kraja

3qrgncpt89qunxz6fweo68k6zlo

Spomen-područje Gudovac (foto bbz.hr)

Vijeća srpske nacionalne manjine grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te Udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovara pozivaju na komemoraciju za žrtve prvog masovnog ustaškog zločina nad Srbima bjelovarskog kraja, koja će se održati u subotu, 28. aprila, s početkom u 10 sati u Spomen-području Gudovac. Okupljeni će se potom uputiti na nekadašnji željeznički kolodvor, odakle je oko 500 žrtava odvedeno u logore Nezavisne Države Hrvatske. Većina njih ubijena je u logorima Danica, Gospić, Jadovno i Pag, zajedno s drugim Srbima, Židovima, Romima i antifašistima.

Podsjetimo, 18 dana nakon uspostave NDH, 28. aprila 1941. godine, pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu Eugena Dide Kvaternika su uhapsili 200 stanovnika Gudovca, Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Tuka, Breze, Stančića, Klokočevca i Bolča. U sumrak tog dana proveli su ih kroz Gudovac i tamo ih strijeljali.

Na mjestu tog zločina još je 1955. godine podignuta spomen-kosturnica, a uskoro je postavljen i spomenik Gudovčan, čiji je autor Bjelovarčanin i svjetski priznati kipar Vojin Bakić. Spomenik je srušen 1991. godine i do danas nije obnovljen.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više